Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Március 18. 09:41, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Varsói amerikai nagykövet: készen állunk megvédeni szövetségeseinket

Ukrán válság - Varsói amerikai nagykövet: készen állunk megvédeni szövetségeseinket

Patriot rakétarendszer.

Veszélyt jelent az orosz Iszkander rakéták átcsoportosítása Kalinyingrád térségébe; fontos megmutatni Oroszországnak, hogy a NATO-szövetségesek készek egymás védelmére kélni - közölte Stephen Mull, az Egyesült Államok varsói nagykövete.

Mull a Varsói Egyetemen kedd este egy találkozó alkalmával mondta ezt, válaszolva a diákok azzal kapcsolatos kérdésére, amelyek az orosz Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakéták kedden bejelentett átcsoportosítására vonatkoznak a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre. A találkozóról az TVN24 lengyel hírtelevízió közölt beszámolót.
A nagykövet az orosz átcsoportosítást „fenyegetésnek” minősítette. Úgy értékelte, Lengyelország „inkább defenzív módon” reagált az ukrán válságra. Rámutatott: az európai célpontokra irányított orosz rakéták telepítése nem újdonság, a hidegháború idején a Nyugatnak ugyanezzel a kihívással kellett szembenéznie.
A diplomata hangsúlyozta, a NATO-nak most ugyanúgy kell reagálnia, mint ezt annak idején tette. „Ki kell mondanunk: ha szükség lesz rá, készen állunk szövetségeseink védelmére kelni. Ez azt jelenti, hogy rakétákat - Patriotokat - telepítünk,” jelentette ki. Mull ezzel arra utalt, hogy március végén, az Atlantic Resolve fedőnevű NATO-hadgyakorlat keretében közepes hatótávolságú amerikai Patriot rakétarendszereket csoportosítanak át Lengyelországba.
Mull ugyanakkor hangsúlyozta, az ukrán válságot nem katonai úton kell megoldani, a nyomást szankciók révén kell gyakorolni Oroszországra. „Biztosítom magukat, hogy a probléma nem katonai úton rendeződik, diplomáciai megoldásnak kell születnie” - tette hozzá az amerikai nagykövet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.