Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Március 14. 07:20, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Szívritmusuk alapján azonosítaná ügyfeleit egy brit bank

Szívritmusuk alapján azonosítaná ügyfeleit egy brit bank

Különféle jelszavak és PIN-kódok helyett szívverésük egyedi ritmusa alapján azonosítaná ügyfeleit a brit Halifax bank - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása.

A pénzintézet az új biometrikus technológiát, amely túlléphet az eddig megszokott azonosítási eljárásokon, egyelőre kísérleti jelleggel teszteli. Ha sikeresnek találják a kísérletet, a bank ügyfelei a jövőben olyan, a kanadai Bionym vállalat által fejlesztett vékony karkötőket viselhetnek, amelyek képesek az emberek egyedi szívritmusának mérésére, és az alapján történő azonosításukra.
Akárcsak a használatban lévő érintőkártyák, a Nymi névre keresztelt karperec a tervek szerint pénzfelvételkor és fizetéskor a pénztárgépekkel, illetve a készpénzautomatákkal fog tudni kommunikálni.
A vállalat szerint a "szívaláírás" rendkívül biztonságos azonosító eljárást tesz lehetővé, így ezen a téren megelőzhet más biometrikus megoldásokat is, mint például az arcfelismerő technológiákat vagy a retinaszkennereket.
A szakértők szerint a fejlesztés számtalan módon alkalmazható, például a segítségével gépjárműveket zárhatunk be, vagy nyithatunk ki. Szintén alkalmas lehet a technológia különböző elektromos eszközök, például riasztóberendezések és televíziók irányításához. Emellett kormányzatoknak is megtetszhet, amelyek például tömegközlekedési eszközök, határátkelőhelyek és más intézmények biztosításához használhatnák a technológiát.
A karperec úgy működik, hogy egy áramkört hoz létre a felhasználó csuklója és ujjai között. Használatkor a viselő ujjával megérinti a karperec felszínén található kisméretű acéllemezt, amelynek hatására áram halad végig az eszközön a csuklóig, így ellenőrizve a felhasználó egyedi szívritmusából álló "aláírását". A mért szívritmust ezután az eszköz összehasonlítja az adatbázisban tárolt korábbi értékkel.
A Halifax banknak a kísérletben résztvevő felhasználói jelenleg a technológia segítségével okostelefonjukon keresztül léphetnek be bankszámláikra, mindenféle további kód, vagy egyéb biztonsági adat megadása nélkül.
"Még nagyon korai szakaszában vagyunk a Nymi karperec, illetve más viselhető technológiák tágabb felhasználásának felfedezése terén" - nyilatkozta Marc Lien, a pénzintézet technológiai igazgatója.
Az EKG-s azonosítás annyival biztonságosabb a hasonló biometrikus azonosítóknál, hogy mindenképp élő személy, magának a jogosultnak a jelenléte szükséges hozzá, nem "hamisítható", szemben például az ujjlenyomattal vagy az írisszel.
Más bankok is tesztelnek hasonló, ám jóval egyszerűbb, fizetésre alkalmas viselhető technológiákat. A Barclaycard hitelkártya-kibocsátó cég ügyfeleinek ezrei tesztelik jelenleg a bPay névre keresztelt gumi karkötőt, amely egy kisméretű bankkártyát rejt magában. Az eszköz az érintőkártyákhoz hasonlóan működik, de csak 20 fontnál kisebb értékű vásárlásokhoz, és a londoni közlekedési hálózat igénybe vételére használható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése