Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Március 10. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Putyin nyíltan beszél a Krím elcsatolására adott parancsról

Putyin nyíltan beszél a Krím elcsatolására adott parancsról

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy televíziós interjúban nyíltan beszélt arról, hogyan adott parancsot egy éve a Krím félsziget Ukrajnától való elszakítására. Az interjú előzetesét vasárnap este mutatta be a Rosszija 1-es állami tévécsatorna.

Tavaly február 22-én - miután a Kijevben több hónapon át tartó nyugatbarát tüntetések véres összecsapásokba torkolltak - az ukrán parlament eltávolította posztjáról a fővárosból elszökött Viktor Janukovics oroszbarát elnököt, és Kijevben hatalomváltás zajlott le.

'A Kremlbe rendeltem a titkosszolgálataink és a védelmi minisztérium vezetőit, és azt a feladatot adtam nekik, hogy mentsék meg az ukrán elnök életét, (különben) egyszerűen elpusztították volna' - meséli Vlagyimir Putyin az előzetesen közzétett interjúrészletben.

'Ez 22-ről 23-ra (virradóra) történt, reggel 7 órára végeztünk. Távozóban minden kollégának azt mondtam: kénytelenek leszünk hozzálátni a Krím Oroszországhoz való visszacsatolásához' - folytatja az irodájában meginterjúvolt elnök, akinek szavait harci helikopterek és páncélosok bevetését mutató képsorokkal vágták össze.

Négy nappal később egy azonosító jelzéseket nem viselő, állig felfegyverzett kommandó szállta meg a Krím regionális parlamentjét, a rendkívüli ülésre összehívott képviselők pedig megszavazták, hogy népszavazáson döntsenek az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjának is helyet adó félsziget hovatartozásáról. Másnap, február 28-án Ukrajna már orosz 'invázióról' beszélt, és arról, hogy kétezer orosz fegyveres érkezett a Krímbe, akik ellenőrzésük alá vonják a félsziget stratégiai létesítményeit.

Alig három héttel később, március 18-án Oroszország hivatalosan is elcsatolta a félszigetet, bár ezt az aktust Kijev és a nyugati hatalmak nem ismerték el.

Az addigra már Oroszországban lévő Janukovics elnök kimenekítésének körülményeiről Putyin nem beszél az interjú előzetesében. Csak annyi hangzik el homályosan: 'Nagy kaliberű géppuskákat állítottunk oda, hogy ne kelljen sokat vitatkozni. Felkészültünk arra, hogy kivigyük őt Donyeckből, szárazföldön, a tengeren és a levegőben.'

Donyeck városa azóta a Moszkva által támogatott szakadár erők ellenőrzése alá került az ukrán fegyveres erőkkel tíz hónapon át folytatott, több mint hatezer halálos áldozatot követelő kelet-ukrajnai harcok eredményeképpen. Oroszország mindvégig tagadta, hogy része lenne a konfliktusban, amelyért a felelősséget Kijevre és a nyugati hatalmakra hárította.

Az előzetes alatt futó szöveg szerint 'hamarosan' bemutatják a Krím - A hazatérés című interjút.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.