Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 31. 14:32, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Pekingi szmog - Veszélyben az újévi tűzijátékozás?

Pekingi szmog - Veszélyben az újévi tűzijátékozás?

Évtizedek legnyomasztóbb szmogja arra indította a kínai internetezőket, hogy felvessék, korlátozni kellene az újévi tűzijátékozást, petárdázást. Mindeközben egy multimilliomos üzletember friss levegőt kezdett árulni üdítős fémdobozokban.

Kínában hét hírportál indított közvélemény-kutatást, amelyekből az derült ki, hogy a tűzijátékozás tiltását támogatók aránya kicsivel több, mint az ellenzőké. Az online közösség tízmillió közeli bejegyzéssel szólt hozzá a kérdéshez.
A fullasztó szmogot további levegőszennyezéssel terhelni egyesek szerint értelmetlen és rendkívül káros, míg mások úgy vélik, "ennél már úgysem lehet rosszabb", s az újév nem nélkülözheti a színes, szikrázó, nagy robajjal és gyönyörködtető látvánnyal járó szórakozást.
Egy ellenőrző állomáson tavaly mért adatok szerint az újévhez kapcsolódó tavaszünnepi időszakban a levegőben a finom por, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM2,5) mennyisége 1593 mikrogrammra nőtt egy köbméter levegőben. A koncentráció tehát az egészségügyi határértéknek körülbelül a negyvenszerese volt.
Környezetvédelmi szakembereknek leginkább az az álláspontja, hogy a tűzijátékozást korlátozni kellene, de a pekingi illetékesek hivatalosan egyelőre csak azt közölték, hogy az emberek a szokásos szabályok szerint szórakozhatnak. Vagyis az idén február 10-én kezdődő holdújév kezdetén minden jel szerint nem maradnak el a hagyományos tűzijátékok.
Vannak akik felvetették ugyanakkor, hogy a levegő minőségének adott állapota szerint kellene akár naponta rendelkezéseket kiadni. Mások külön szabályozást tartanak indokoltnak a fővárosban és a nagyvárosokban, illetve a külvárosi, vidéki területeken. Volt olyan is, aki felvetette, hogy környezetbarát petárdákra lenne szükség.
Peking egyébként 1993-ban biztonsági és környezetvédelmi okokra hivatkozva betiltotta a petárdázást, de a lakosság nyomására 2005-ben ismét engedélyezték. Tavaly 170 tonna szemetet gyűjtöttek össze csak az újévet köszöntő éjszaka után a kínai fővárosban.
Az elmúlt hetekben Pekingen és az északi országrészen kívül Közép- és Kelet-Kínára is a szmog volt a jellemző. Az országos meteorológiai központ jelentése szerint januárban egyes helyeken a húszat is meghaladta a ködös, párás, szmogos napok száma. Országosan 1961 óta nem volt ilyen hosszantartó szmog egyetlen hónapban, míg a fővárosban, ahol mindössze öt napon át volt tiszta az égbolt, legutóbb 1954-ben volt rosszabb a helyzet.
A helyzet figyelemfelkeltő akcióra indította Kína egyik közadakozásairól ismert nagyvállalkozóját Csen Kuang-piaót, aki egyes hírek szerint öt jüanért (175 forint) kezdett árulni oxigéndús, friss levegőt. A kis sárga és zöld üdítős konzervdobozokat állítólag az északnyugat-kínai Hszincsiang, illetve Tajvan keleti partja térségéből származó levegővel "töltötték meg".
"Ha nem figyelünk a környezetvédelemre, tíz év múlva mindannyian gázálarcban fogunk közlekedni és oxigénpalackokat fogunk magunkkal hordani az utcán" - nyilatkozta a 44 éves Csen a televízióban. Mint mondta, a pekingi utcán húsz percen belül megfájdul a torka és szédülni kezd. Hozzátette: akciójával azt szeretné az illetékeseknek üzenni, hogy ne hajszolják a gazdasági növekedést a gyerekek és az unokák kontójára, a környezet kárára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése