Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Március 13. 16:03, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Olasz sajtó: a két éve megválasztott Ferenc pápa visszaadta az egyháznak az életkedvét

Olasz sajtó: a két éve megválasztott Ferenc pápa visszaadta az egyháznak az életkedvét

Ferenc pápa ismét egyetemessé tette a katolikus egyházat, egyre népszerűbb a hívők és laikusok körében és egyre nagyobb ellenállással találkozik saját egyházában - így értékelték az olasz újságok pénteken a 2013. március 13-án az egyház élére választott argentin Jorge Mario Bergoglio pápaságának második évét.

Alig 24 hónap alatt Ferenc pápa képes volt újraéleszteni az egyházban a reményt és az életkedvet. A pápával szembeni kritikák sem hiányoznak, de az az ára Ferenc pápa új egyházi tanításának - írta Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség vezetője a Corriere della Sera című napilapban. Riccardi megjegyezte: két év minimálisnak számít az egyház életében, de két évvel ezelőtt az egyházat sújtó botrányok, pénzügyi problémák, a kúria kormányzási tehetetlensége, az egyház nemzetközi súlytalansága és hitelvesztése a "bukás árnyékát" vetítette előre. Ezzel szemben Ferenc pápa két év alatt lelki energiával töltötte meg egyházát. A katolikus történész szerint néha úgy tűnik, mintha Ferenc pápa egyes döntései "destabilizálnák" az egyházat, valójában az egyházfő célja az, hogy az egyházon belüli változtatásokat közös vitákkal ösztönözze.
A balközép La Repubblica szerint Ferenc pápa második évét a hatalomért folytatott egyházi harcok és a pápa által képviselt könyörületesség ellentéte jellemezte. Ferenc pápa az első évben azt hitte, meg tudja változtatni egyháza tagjainak szemléletét, a második évben rájött arra, hogy ehhez "sokkal több" kell - fogalmazott az újság, mely szerint az egyházfő egyre növekvő népszerűségével párhuzamosan erősödik a Bergoglióval szembeni egyházi ellentét is. A La Repubblica ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hívők és laikusok részéről is Ferenc pápához fűzött hatalmas remény óriási csalódássá változhatna, ha az egyházfő által meghirdetett egyházi megújulás kudarcot vallana. Ez a La Repubblica szerint "pusztító hatással" lehetne az egész egyházra. Elemzők szerint a 78 éves Ferenc pápa legnagyobb ellenfele az idő, amely nem biztos, hogy elegendő lesz a kúria kiváltságainak eltörléséhez.
A La Repubblica azt is kiemelte, hogy az egyszerűségéről ismert Ferenc pápa akarata ellenére közösségi "szupersztárrá" nőtte ki magát. Az egyházfő Twitter-fiókját 19 millióan követik az egész világon.
Az olasz püspöki kar napilapja, a L'Avvenire úgy látja, Ferenc pápa új geopolitikai súlyt adott a Vatikánnak, ugyanakkor nem veszítette el az emberekkel való közvetlen kapcsolatot sem egyháza egyetemes pásztorává nőve ki magát.
A római Il Messaggero szerint Ferenc pápa egyházi forradalmat vitt végbe az alázat és a párbeszéd eszközével. Felrázta az egyházat és azt tanítja neki, hogy vegyen tudomást saját szolgálatáról, amelyet a világ földrajzi és társadalmi peremén kell végeznie. Az Il Messaggero szerint Ferenc pápa titkos álma még nem valósult meg: a napilap úgy tudja, a pápa egyszer a Vatikánból ki szeretne menni Rómába egy pizzát enni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése