Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Március 09. 14:23, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Brit nagybefektető: az euróövezet hosszú távon fenntarthatatlan

Brit nagybefektető: az euróövezet hosszú távon fenntarthatatlan

Az egyik legelismertebb brit befektetési szakértő szerint hosszú távon valószínűleg nem lesz életképes az euróövezet, legalábbis jelenlegi formájában.

Neil Woodford, a Woodford Investment Management befektetési alap vezetője a BBC televízió HardTalk című politikai magazinműsorában kijelentette: az euróövezet létrehozóinak legalapvetőbb hibája az volt, hogy "úgy tettek", mintha Görögország vagy Portugália ugyanolyan gazdaság lenne, mint Németország.
Woodford az interjúban - amelyet a BBC Nagy-Britanniában fogható hírtelevíziója hétfő estére tűzött műsorra, de előzetesen részleteket ismertetett belőle - hozzátette: alapvetően elhibázott feltételezés volt már az európrogram indulásának idején is, hogy ennyire különböző gazdaságokra egyazon monetáris politikát lehet alkalmazni.
Woodford negyedszázada közismert a globális intézményi befektetési iparágban hosszú távra előremutató stratégiai döntéseiről, egyebek mellett arról, hogy nem volt hajlandó beszállni az 1990-es évek végén indult "dotcom boom" befektetési hullámba, megjósolva az internetes cégek részvényárfolyam-buborékának drámai következményekkel járó későbbi kipukkadását.
A hétfői BBC-műsorban az euróövezet várható jövőjéről kijelentette: sok piaci szereplő, aki az euróövezet korábbi szétesését jósolta, alábecsülte, hogy az euróövezeti döntéshozók milyen elszántan törekszenek a valutaunió egyben tartására. Woodford szerint ugyanakkor "a közgazdaságtannak megvan az a szokása, hogy végül felülírja a politikát".
Nagy londoni befektetési és elemzőházak is immár jelentős kockázatúnak tartják, hogy legalábbis Görögország esetleg már az idén távozni kényszerül az euróövezetből.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett elemzése szerint továbbra sem kizárt a "Grexit", vagyis Görögország távozása a valutaunióból, és egy ilyen fejlemény jelentős sokkhatásként érné az euróövezeti gazdaságot.
A Fitch londoni elemzői szerint a Grexit egyik sokkhatása abban nyilvánulna meg, hogy szertefoszlatná az euróövezeti tagság visszafordíthatatlanságának vélelmét, és "komoly ütés" érné az euróövezeti üzleti bizalmat.
Az euróövezet pénzügyi védőmechanizmusainak megerősítése nyomán viszont immár valószínűtlen, hogy Görögország esetleges távozása olyan rendszerszintű válságot gerjesztene, mint 2012-ben, a görög és az euróövezeti adósságválság mélypontján, és az sem valószínű, hogy a görög kilépés után rövid idővel más eurótagállamok is távoznának a valutaunióból - állt a Fitch elemzésében.
Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: a korábbi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják annak az esélyét, hogy Görögország távozik a valutaunióból.
Az Eurasia elemzői szerint ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. A ház szerint a lehetséges okok között szerepelhet a görög kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány esetleg túlfeszíti a húrt a hivatalos hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzethez vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.