Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 28. 17:42, szerda | Belföld
Forrás: mti

Zugírászatért öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy volt rendőrt

Zugírászatért öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy volt rendőrt

Másodfokon öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt szerdán a Fővárosi Törvényszék egy volt rendőrt, aki 2009 óta képesítés nélkül jogi tevékenységeket látott el pénzért

- közölte a bíróság az MTI-vel. Az ítélet jogerős. A közleményben azt írták, az elsőrendű vádlott több éven át a rendőrségnél, közlekedésrendészeti szakterületen dolgozott. Szolgálati viszonyának megszüntetése után néhány évvel, 2010-ben létrehozott egy céget, amely a honlapján lévő tájékoztatás szerint teljes körű tanácsadást látott el közlekedési bűncselekményekkel és egyéb szabályszegésekkel kapcsolatban. 2009-től magánszemélyként a saját nevében, a cég létrejötte után, annak ügyvezetőjeként szóbeli megállapodással, illetve írásbeli szerződéssel fogadott el megbízásokat, amelyek során büntetőeljárásokban, közigazgatási és végrehajtási eljárásokban, majd 2013-tól devizahiteles ügyekben is eljárt az ügyfelek képviseletében. A névjegyén és a cég tábláján magát jogi tanácsadóként feltüntető vádlott több százezer, illetve milliós nagyságrendű összegeket is elkért munkájáért.

Az elsőfokú bíróság szerint a vádlott tisztában volt azzal, hogy nem rendelkezik jogi végzettséggel, ennek ellenére anyagi ellenszolgáltatásért rendszeresen jogi tanácsot adott, és jogszabályi érvelést is tartalmazó beadványokat szerkesztett, továbbá esetenként ügyvédnek, illetve közlekedési jogi tanácsadónak tüntette fel magát.

Tanácsadói tevékenysége alatt az egyik megbízó élettársát rávette, hogy büntetőügyben a nyomozóhatóság és a bíróság előtt is valótlan tartalmú vallomást tegyen az élettársa érdekében.

A másodrendű vádlott, aki szintén a rendőrség munkatársa volt, a közlekedési ügyekben ügyfeleket közvetített a cégnek, és előzetesen tájékoztatta őket a cég tevékenységéről, valamint a fizetendő díjakról.

A vádlottakkal szemben a Központi Nyomozó Főügyészség 2014 januárjában emelt vádat, majd az ügyészség az eljárás során a zugírászattal kapcsolatban további, a vádemelést követően történt cselekményekkel egészítette ki a vádat.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság az elsőrendű vádlottat 2017. július 10-én felbujtóként elkövetett hamis tanúzás és zugírászat miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte. A cég ellen mintegy 28 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett zugírászat miatt egy év próbaidőre bocsátotta.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon a kiszabott börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztését öt év próbaidőre, a pénzbüntetést pedig négymillió forintra emelte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.