Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Március 02. 16:07, hétfő | Bulvár
Forrás: mti/zooszeged.hu/Fotó: Endrédi Lajos

Zergék érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Zergék érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Zergék (Rupicapra rupicapra) érkeztek a Szegedi Vadasparkba, az Alpokban és a Kárpátokban is őshonos párosujjú patásokat Magyarországon csak a Tisza-parti város állatkertjében figyelhetik meg a látogatók

- közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A nőstény és hím zerge Innsbruckból és Kassáról érkezett Szegedre. Az új jövevények ugyan elég félénkek, de a szemfülesek már találkozhatnak velük újonnan kialakított kifutójuknál.

A Szegedi Vadasparkban nagyobb csapatot szeretnének tartani a zergéből, a faj tenyésztése a cél, ezért még egy nőstényt várnak a közeljövőben.

A zergék 800-2500 méter közötti hegyoldalakon, hegyi legelőkön élnek. Különböző alfajai előfordulnak az Alpokban, a Kárpátokban, az Appennin-hegységben és Kis-Ázsiában is. A Pireneusokban élő zergéket nemrég önálló fajjá nyilvánították pireneusi zerge (Rupicapra pyrenaica) néven.

A kecskeformájú párosujjú patás a gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mássza meg a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának, amellyel szinte rátapad az aljzatra. Ennek köszönhetően nincs olyan állat, amely veszélyt jelentene rá. Egyedül a levegőből támadó szirti sasnak van esélye a gidákkal és a legyengült egyedekkel szemben. Fejükön a fekete és fehér szín váltakozik, így olyan, mintha álarcot viselnének. Testük többi részén a bak és a nőstény színe hasonló: nyáron világosbarna a háton fekete csíkkal, télen majdnem teljesen fekete. A nyakán és a farán meghosszabbodott szőr izgalmi állapotban felborzolódik, ez a közismert "zergetoll", amely a vadászok körében még a szarvaknál is népszerűbb trófea. Mindkét nemre jellemző a hátrafelé hajló szarv, amely más tülkösszarvúakkal ellentétben vékony, felfelé álló, enyhén kampós és méretük éppen a fülek duplája. Védekezésre és a szaporodási időszakban a hímek a nőstényért vívott küzdelmére szolgál.

Az idős bakok általában magányosak, a nőstények és a fiatal állatok nyájakban élnek. A zergék két és fél és négyéves koruk között válnak ivaréretté. A párzási időszak október és december közé esik, majd a nőstény 24-26 hetes vemhesség után hozza világra utódját.

Címkék: szeged, vadaspark, zerge

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.