Városlista
2021. április 14, szerda - Tibor

Hírek

2011. December 07. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Vita: ne legyen feltétel a nyelvvizsga

Vita: ne legyen feltétel a nyelvvizsga

Az Országgyűlés mai ülésén folytatódik a kormány felsőoktatási és választási törvényjavaslatának tárgyalása, majd elkezdődhet az alapkezelőkről szóló indítvány általános vitája is.

A képviselők az e heti ötnapos ülésen valamennyi előterjesztést előre meghatározott időkeretben vitathatnak meg, így a keddi napirenden szereplő öt előterjesztéshez is egyenként összesen 4 óra 20 percben szólhatnak. Eközben az MTI megtudta, hogy várhatóan hat sarkalatos törvényt idén már nem fogad el a parlament.

A Ház összesen több mint háromszáz módosító javaslatot értékelhet a felsőoktatásról szóló részletes vitában. Ezekben fideszes képviselők egyebek mellett azt is kezdeményezik, hogy nyelvvizsga nélkül is be lehessen kerülni alapképzésre, és ne legyen szóbeli felvételi vizsga, a tervezetthez képest rövidüljön a tanárképzés ideje.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló javaslat részletes vitája után az országgyűlési-képviselő választás kerül terítékre. Utóbbihoz Kövér László fideszes házelnök nyújtott be módosító javaslatot, amely alapján a határon túli magyaroknak is két szavazatuk lenne az eredetileg tervezett egy helyett.

Az ülés a hétfőn elfogadott napirend alapján a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat részletes vitájával, illetve a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló előterjesztés tárgyalásával ér véget. Az Országgyűlés péntekig tartó ülése csütörtökön reggel folytatódik.

Csak jövőre tárgyalnak az MNB-ről

Hat sarkalatos törvényt várhatóan idén már nem fogad el a parlament, ugyanakkor a kabinet módosító indítványt adhat be az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez arról, hogy június végéig lehessen elfogadni a kétharmados többséget igénylő jogszabályokat – tudta meg az MTI.

Az MTI értesülései szerint várhatóan hat sarkalatos törvényt a december 23-án záruló, idei parlamenti ülésszakon már nem hagynak jóvá, így többek között az országgyűlésről, a választási eljárásról és a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabályok húzódhatnak át a tavaszi ülésszakra.

Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy bár az alaptörvény nem tartalmaz kifejezett határidőt a sarkalatos törvények elfogadására, várhatóan a kabinet módosító indítványt nyújt be az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez. Az egyik felvetett módosítás szerint az Országgyűlésnek június 30-ig kellene a sarkalatos törvényeket elfogadnia.

Várhatóan még idén elfogadják ugyanakkor a stabilitásról, az állami vagyon védeleméről, a családok védelméről szóló sarkalatos törvényeket. Jóváhagyhatják az országgyűlési képviselők választásáról, valamint javadalmazásukról szóló kétharmados többséget igénylő jogszabályokat is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 14. 13:05, szerda | Belföld

Áprilisban is jár a katásoknak a kedvezmény

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban,

2021. Április 14. 09:41, szerda | Belföld

Meghalt 285 beteg, 3597-tel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 285, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3597 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán,

2021. Április 14. 09:12, szerda | Belföld

Két idős asszonyra támadt egy késes férfi

Két idős nőt bántalmazott egy férfi Dombiratoson. Mindkettőjüktől pénzt követelt, egyiküket egy késsel meg is sebesítette. A rendőrök a rablással gyanúsítható férfit a helyszínen elfogták.

2021. Április 14. 08:36, szerda | Belföld

Ezek a koronavírus és az allergia tünetei közti különbségek

Ismét közzétette a koronavírus és az allergia tüneteinek azonosítását segítő tájékoztatóját a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a Facebook-oldalán.