Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2014. Május 03. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Visszavágtak az ukránok, Moszkva tiltakozik

Visszavágtak az ukránok, Moszkva tiltakozik

Két ukrán katona meghalt hét pedig megsebesült, de az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) visszafoglalta Szlovjanszkot az orosz párti szakadároktól – közölte pénteken Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő. Az életben maradt fegyvereseket megadásra és foglyaik szabadon engedésére szólították fel – Moszkva háborús agressziót emleget, és összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Turcsinov elismerte az ukrán áldozatok létét (korábban két katonai helikoptert is kilőttek az ellenállók), ám hozzátette, a másik oldalnak nagyobb veszteségei vannak: sok orosz párti fegyveres lázadót megöltek, megsebesítettek vagy letartóztattak az ukrán kormány fegyveres erői. Turcsinov szerint sikerült elfoglalni az összes megerősített ellenállási pontot és úttorlaszt a város körül, amit teljesen körülzártak, és a támadás folytatódik. Viszont lassabban halad a hadművelet, mint szeretnék, merta katonai akció sűrűn lakott körzetekben zajlik.

Sztepan Poltorak altábornagy, az NGU parancsnoka szerint a gárda Szlovjanszkban tartózkodó tagjai készen állnak arra, hogy végrehajtsák azokat a harci feladatokat, amelyeket a hatóságok vagy a körülmények állítanak eléjük. A terrorellenes műveletet az NGU minden veszteség nélkül hajtotta végre, és sebesülés sem történt – tette hozzáb Poltorak, ellentmondva Turcsinov nyilatkozatának.A parancsnok szerint az NGU harcosai szakszerűen végrehajtott akciójukkal gyakorlatilag megtisztították Szlovjanszkot a „terroristáktól”, akik közül sokan jól ki voltak képezve.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter is elismerően nyilatkozott az NGU alakulatainak a szlovjanszki terrorellenes műveletben játszott szerepéről. A tárca honlapján megjelent nyilatkozata szerint a kelet-ukrajnai városban végrehajtott akcióban az NGU Kijev környékén kiképzett első tartalék zászlóalja nagyon hatékonynak és szakmailag felkészültnek bizonyult. „Úgy gondolom, létre kell hoznunk a második zászlóaljat is, és a Nemzeti Gárda fogja képezni a belügyi fegyveres erők alapját” – mondta Avakov.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál közlése szerint a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletet irányító törzs ultimátumot adott a szlovjanszki fegyveres csoportoknak, hogy adják át a hatóságoknak az összes túszt, akit törvénytelenül tartanak fogva a városban. A híroldal idézte Anton Herascsenkót, a belügyminiszter tanácsadóját, aki elmondta: amennyiben a „terroristák” nem adják át a túszaikat, a nyomozó hatóság és az ügyészség a maximális büntetési tételek kiszabását fogja kérni a bíróságoktól a fegyveres csoportok vezetőire, s semmilyen enyhítő körülményt sem fognak figyelembe venni.

A törzs egyúttal azt javasolja a fegyveres csoportok egyszerű tagjainak, hogy adják meg magukat a terrorellenes erőknek, és adják át nekik a törvénytelenül szerzett fegyvereiket. Ha önként megadják magukat, és nem követtek el súlyos vagy különösen súlyos bűncselekményt, akkor a hatóságok szavatolják a biztonságukat és közbenjárnak érdekükben a nyomozó hatóságnál és az ügyészségnél. Az ukrán belügyminisztérium jelentése szerint a Szlovjanszkba vezető összes utat lezárták, és a város teljesen körbe van zárva.


A katonai fellépést megtorló hadműveletnek nevezte pénteken Moszkva: orosz álláspont szerint az ukrán katonák békés településeket támadnak, tankokkal és helikopterekről lőnek demonstrálókra. Moszkva éppen ezért az ENSZ BT sürgős összehívását sürgeti, szerintük azzal, hogy Ukrajna „a saját népére támad”, a katasztrófa felé tart.

Másképp látja a helyzetet Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter: a tárcavezető Washingtonban úgy nyilatkozott, 'az ukrajnai orosz intervenció szertefoszlatta azt a mítoszt, amely szerint Európa mentes az agressziótól', s ezért az európai NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat az orosz fellépés fényében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni