Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Június 04. 12:54, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Visszaütött Romániában az üzemanyag adójának emelése

Visszaütött Romániában az üzemanyag adójának emelése

Visszaütött Romániában az üzemanyag adójának emelése, mivel olyan mértékben csökkentette a fogyasztást, hogy az már bevétel-visszaesést jelent az államkasszának a tervezett növekedés helyett - közölte szerdán az Adevarul című lap.

A bukaresti szociáldemokrata kormány április 1-jétől emelte az üzemanyag jövedéki adóját literenként hét eurócenttel. A pótlólagos emelésről tavaly döntött a bukaresti kormány, és évi 2,5 milliárd lejes többletbevételt remél tőle, amit autópálya-építésre akar fordítani. Az intézkedést csak április 1-jétől léptették életbe, miután az adóemelést ellenző jobboldali Traian Basescu államfő decemberben kilátásba helyezte, hogy nem hirdeti ki a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le - a "gazdaságot megnyomorító" - adóemelési terveiről.
Az Adevarul a román országos statisztikai intézet kedden közzétett adataira alapozza állítását, amelyek szerint áprilisban 16,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítésből származó árbevétel az előző hónaphoz képest.
A lap felidézi, hogy a fuvarozók előre figyelmeztették a kormányt: az adóemelés nyomán az üzemanyag drágább lesz Romániában, mint bármely környező országban és a kamionosok - ha csak tehetik - nem itt fognak tankolni. Radu Tinescu, a Román Közúti Áruszállítók Szövetségének elnöke szerint, ha az üzemanyag-szükséglet 13-15 százalékát a fuvarozók külföldön szerzik be, akkor nem több, hanem éppenséggel kevesebb pénz folyik majd be az államkasszába az adóemelés következtében - írta a lap.
A bukaresti kormány egyebek között az észak-erdélyi és az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építését szándékszik az üzemanyag adójának emeléséből fedezni.
Az április elsejei hét centes adóemelés után az ólommentes benzin ára 1,342 euróra, a gázolajé pedig 1,358 euróra emelkedett Romániában, ezzel a benzin esetében 27.-ről a 20.-ra, a gázolaj esetében pedig a 14. helyre ugrott előre az európai uniós üzemanyagárak táblázatában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.