Hírek
2014. Szeptember 16. 05:00, kedd |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Veszítenek értékükből a főzött zöldségek, gyümölcsök?

A főzés egyik nagy előnye, hogy ugyanazokból az összetevőkből számos, különböző fogást lehet elkészíteni. A zöld paprika például finom, ropogós összetevője lehet egy friss salátának, de kisütve is egészséges köret lehet belőle. De vajon elkészítésének módja tényleg befolyásolja, milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak? Kiderül a Fox News cikkéből.
A válasz egyszerűen igen, de bizonyos főzési típusokkal a zöldségek és gyümölcsök tápanyagában történő változás akár pozitív is lehet, így még jótékonyabb egészségügyi hatást érhet el fogyasztásával.
A paradicsomban lévő likopin antioxidáns például főzéskor jóval koncentráltabbá válik. Márpedig a likopin nemcsak egy olyan vegyület, amely a zöldség színét adja, de fogyasztását már korábban összefüggésbe hozták bizonyos daganatos betegségek megelőzésével.
Másrészről néha elengedhetetlen, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma csökkenjen a főzés során. Néhány lépéssel azonban megelőzheti, hogy túlzottan csökkenjen azok jótékony egészségügyi hatása: ne forralja vagy gőzölje túl sokáig ezeket az összetevőket. Enyhe/lightos főzéssel tehát sokat tehet a zöldségek, gyümölcsök tápanyagának megőrzéséért.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 03. 07:34, csütörtök | Életmód
OMME: méhraj észlelése esetén forduljon szakemberhez
A tavaszi és nyári időszakban megszaporodnak a méhraj észlelések, és egyre több bejelentés érkezik az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez (OMME).
2025. Július 03. 07:33, csütörtök | Életmód
Hőség - Magas középhőmérsékletre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
Csütörtökön 27 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet az ország nagy részén - derül ki a HungaroMet Zrt. szerdai veszélyjelzéséből.
2025. Július 02. 15:24, szerda | Életmód
„Könnyek a vízben” – Egy koncert, ami életeket változtathat meg
Jótékonysági összefogás Székelyföldért a Puskás Szoborparkban