Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 25. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Veszélyes lehet az ülésfűtés

Veszélyes lehet az ülésfűtés

A lábszáron jelentkező bőrelváltozással és elszíneződéssel járó úgynevezett pirult bőr (toasted skin) szindrómát okozhat az autóülés-melegítők rendszeres és hosszú ideig tartó használata – figyelmeztetnek szakemberek.

Az Archives of Dermatology című folyóiratban két tanulmány is foglalkozott a közelmúltban a témával. A szakemberek szerint az elváltozást alapvetően az okozza, hogy a bőr hosszú ideig van kitéve magas hő hatásának.

Az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának bőrgyógyászaként dolgozó Brian Adamst egyik páciense például a lába hátsó részén végigfutó vörös csíkokkal kereste fel. Mint kiderült, a 67 esztendős nő a tél folyamán összesen 130 alkalommal tett 45 perces, és tíz esetben mintegy kétórás utat az autójával, miközben folyamatosan melegítette az ülését.

„Az emberek eleinte gyakran nem hozzák összefüggésbe a bőrkiütéseket a hővel való érintkezéssel, de az elváltozás formája alapján ki lehet találni, hogy valószínűleg az utóbbi okozta a tüneteket”– mondta Jennifer Stein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának bőrgyógyásza, aki nem vett részt a tanulmányokban.

A szakemberek szerint a szindróma inkább csak csúnya és kellemetlen, mint veszélyes. A tünetek pedig maguktól elmúlnak, bár az elszíneződés akár hónapokig is látszódhat. Legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, illetve kezelni, ha nem tesszük ki a bőrünket rendszeres és hosszan tartó magas hő hatásának.

Stein szerint a szindróma azért is érdekes, mert jól mutatja a technológiai változásokat: régen a tűzhöz közel ülő embereknél jelentkeztek ezek a tünetek, míg az utóbbi években az íróasztal alatt elhelyezett hősugárzók és az ölben tartott laptopok okoznak hasonló elváltozásokat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során