Városlista
2021. március 1, hétfő - Albin

Hírek

2011. November 05. 07:45, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Véget ért a Mars500 projekt

Véget ért a Mars500 projekt

Egy moszkvai intézet vállalta, hogy hat férfi részvételével szimulál egy Mars-missziót: az űrhajósok másfél éven át elzárva éltek. A projekt azonban a napokban véget ért, és a férfiak ismét 'visszatérhettek a Földre'.

A Mars500 projekt célja az volt, hogy a tudósok megfigyeljék, hogyan birkózik meg az emberi test egy hosszabb űrutazással - vagyis hogy milyen lenne az, ha űrhajósokat küldenének például a Marsra. A példátlan vállalkozás minden érdeklődőt lenyűgözött világszerte, hiszen az önkéntesek így másfél éven át acélcsövekbe zárva élték mindennapjaikat - írja a BBC.

A tanulmány során egy Marsra szállást is szimuláltak: ennek során három űrhajós a megfelelő védőöltözetbe öltözve sétát tett a homokkal felszórt, zárt udvaron. A tudósok elmondták: a kísérlet ideje alatt minden rendben zajlott, és egyelőre úgy tűnik, hogy a résztvevők szervezete is jól reagált a megterhelő körülményekre.

A Mars500 projektnek köszönhetően immár látjuk, hogy nem megvalósíthatatlan egy hosszabb űrutazás sem, így már bizonyos, hogy a jövőben elindulhatnak majd olyan missziók, amelyek során az űrhajósok akár távoli bolygókra is eljuthatnak - mondta Diego Urbina, az egyik résztvevő.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 01. 12:01, hétfő | Belföld

Merkely: a jelenleg cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2021. Március 01. 11:03, hétfő | Belföld

Az elmúlt harminc évben csökkent a fagyos napok száma

Az elmúlt 30 évben egyértelműen csökkent a fagyos napok száma, amikor a minimumhőmérséklet 0 Celsius-fok alá csökkent - írta Kis Anna meteorológus a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően internetes oldalon vasárnap.

2021. Március 01. 08:09, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel azonnali kérdéseket és kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.

2021. Március 01. 07:00, hétfő | Belföld

Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán.