Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Augusztus 30. 05:32, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Városok, tér, perspektíva Lukoviczky Endre festményein

Városok, tér, perspektíva Lukoviczky Endre festményein

New York - Budapest címmel állítja ki nagyméretű képeit Lukoviczky Endre festőművész szeptember 5-től a Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó Budapest Galériában.

Lukoviczky Endre 20 nagyméretű, átlagosan 150-szer 200 centiméteres olaj, akril, vászon festményeket állít ki New Yorkról és Budapestről. Mint a festőművész az MTI-nek elmondta, a hézagok kitöltésére több kisebb képet is bemutat, a nagy képek "rezdüléseit", nonfiguratív alkotásokat. Látható lesz 2 méterszer 4,5 méteres triptichonja is: a Város - Tér - Vízió című alkotás.

A magyarországi szlovákság vezető művésze a békéscsabai tanyavilágból érkezett, és jutott el ösztöndíjjal New Yorkba. A 80-as évektől a 90-es évek elejéig a művész többször járt az amerikai metropolisban és ez meghatározó élmény volt számára, a mai napig befolyásolja munkásságát.

Lukoviczky Endre felidézte, hogy sokat feküdt a földön, fölfelé nézve követte a World Trade Center 2. tornyának építését. Nagyon megrázta a 2001. szeptember 11-i merénylet. A dátum a címe az erről az eseményről festett képének. Műveivel a tér fogalmát próbálja meghatározni, mintegy 1500 képet festett a "városról", ez adja munkásságának lényegi témáját.


Utópisztikus világot alkot, New Yorkot, Manhattant is felülről láttatja, izgatja a perspektivikus táj és a terek, amelyek befelé húzzák az embert - magyarázta.

A nagy festményeken sok szürke színt használt, ezek vibrálnak a térben. Valójában nem evilági tájakat ábrázol, inkább űrképeket fest, foglalkoztatja a kozmosz, repülősnek készült, modellezett is és rádióamatőrködött, még Argentínával is sikerült kapcsolatot létesítenie - mesélte büszkén.

Konstruktivista alkotónak tartja magát, az orosz avantgárd hatott rá, de mára "szétrobbantotta a teret". Ezt jelzi a Nagy bumm című, vörös alapú képe, amelyen az épületek kis részletekben kivillannak a vászon vöröséből, és az egésszel kicsit szürreális hatást ér el.


A művész 1962-ben szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskolán. Az Egyesült Államok mellett több európai országban is járt tanulmányúton. Számos kiállítása volt Magyarországon és külföldön, Rómától, Párizson, Zürichen át Stockholmig és Pozsonyig.

Munkái megtalálhatók magángyűjteményekben Európában és az Egyesült Államokban, közgyűjteményekben Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és Szentendrén a Ferenczy Múzeumban.

A kiállítás, amelyet Hushegyi Gábor esztéta, műkritikus, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója nyit meg, október 13-ig látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben