Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály szerint tévesek az Európai Bizottság jóslatai

Varga Mihály szerint tévesek az Európai Bizottság jóslatai

A magyar kormány méltánytalannak, és tévesnek tartja az Európai Bizottság magyar államháztartási hiánypályára vonatkozó előrejelzését - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter reagálva a Európai Unió pénteken közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésére, mely szerint a magyar GDP-arányos államháztartási hiány jövőre 3 százalék felett lesz.

'A bizottság értékelése kétség kívül kedvezőtlenebb a kormány várakozásainál, az Európai Bizottság szerintünk tévesen ítéli meg a helyzetet” – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály úgy fogalmazott: a kormány azt tapasztalja, 'mintha ismét kettős mérce lenne az Európai Bizottság értékelésében'. Megerősítette: a magyar kormány szerint az Európai Bizottság tévesen jósol 3 százalékos GDP-arányos hiányt 2013-ra és 3 százalék felettit 2014-re.

'A Bizottság korábban is olyan adatokat közölt, amiket az élet végül nem igazolt, hiszen a magyar kormány az elmúlt 3 évben is mindig bizonyította, hogy kész reagálni a változásokra és akár év közbeni intézkedésekkel is tartani a célt' - mondta a miniszter.

A nemzetgazdasági tárca vezetője a jövő évvel kapcsolatban hangsúlyozta; nehéz megjósolni, hogy 2014-ben mi fog történni, de a kormány álláspontja szerint a jövő évben is lehetséges a 3 százalék alatt hiány.

Brüsszel korábban világossá tette, hogy a hazánkkal szemben 2004 júliusa óta folyó deficiteljárás megszüntetéséhez a 2013-as és a 2014-es hiánynak is biztosan a 3 százalékos küszöbérték alatt kell lennie. Brüsszel szerint a kormánynak a következő egy-két hétben újabb intézkedéseket kell bejelentenie ahhoz, hogy a Bizottság május 29-én a deficiteljárás megszüntetését kezdeményezze. Varga Mihály ezzel kapcsolatban kifejtette Olli Rehn délelőtti nyilatkozatát a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás ügyében biztatónak ítéli. Mint mondta igen jó esély van arra, hogy a kilenc éve tartó eljárás megszűnjön június végén, ehhez pótlólagos költségvetési intézkedésekre nincs szükség.

A gazdasági tárca vezetője leszögezte, hogy a kormány jelenleg nem tervezi az idei vagy jövő évi költségvetés módosítását, de amit korábban, úgy a jövőben is tartani fogja a 3 százalék alatti hiányszintet. Amennyiben szükség lesz további intézkedésre az idei hiánycél teljesítéséhez azt a magyar kormány saját hatáskörben is meg tudja tenni - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: