Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Szeptember 08. 05:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Változhat a múzeumi törvény

Változhat a múzeumi törvény

A muzeális intézményekben őrzött műtárgyak költöztetésének szabályait egyszerűsítené az L. Simon László és Gyimesi Endre (Fidesz) által a múzeumi törvényhez beterjesztett módosító javaslat.

"Már jó ideje beszélünk arról, hogy a vidéki múzeumokat, kiállítóhelyeket kell erősíteni azokkal a gyűjteményi elemekkel, amelyek adott esetben tőlük származnak, onnan kerültek el más intézmények központi raktáraiba, ahol nincsenek kiállítva" - beszélt az MTI-nek a módosító indítvány beterjesztésének okairól L. Simon László.

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke hozzátette: a budapesti múzeumok tele vannak olyan műtárgyakkal, amelyeket valamikor átszállítottak a fővárosba, de az állandó kiállításokba nem kerültek be, csak alkalmanként kerülnek elő, időszaki tárlatokhoz.

"Ha ezek a tárgyak az eredeti gyűjtési helyükre térnének vissza, az ottani állandó kiállításokban helyet tudnának kapni. Itt nemcsak klasszikus értelemben vett múzeumokról van szó: ezzel a fertődi vagy más állami tulajdonban lévő kastélyok berendezéséhez is nagy mértékben hozzá lehetne járulni. A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély berendezésekor például egy nagy budapesti múzeumban találtak meg egy olyan festményt, amelyet valamikor onnan szállítottak el" - érvelt.


A módosító javaslat szerint ezért a kultúráért felelős miniszter - a nemzeti kulturális érdekre figyelemmel és a széleskörű hozzáférés céljait szem előtt tartva - határozott időre kijelölheti a muzeális intézmény alapleltárában szereplő, állami tulajdonban lévő kulturális javak őrzési vagy bemutatási helyét.

Sok kérdésben természetesen a miniszter hozza meg már most is a formális öntést, de ezt nyilvánvalóan szakmai javaslatok alapján teszi - hangsúlyozta a beterjesztő.

L. Simon László és Gyimesi Endre indítványa könnyít a múzeumok, országos vagy megyei könyvtárak, valamint közművelődési intézmények vezetői kinevezésének feltételein is: amennyiben a pályázónak nem lenne meg az előírt képesítése, azt a kinevezést követő két éven belül megszerezheti.

L. Simon László szerint a módosításra a szakemberek kis száma miatt van szükség. "Hihetetlen kevés olyan személy van az országban, aki egyszerre megfelel mindazoknak az elvárásoknak, amelyeket joggal támaszt egyrészt a szakmai, másfelől a fenntartói oldal, aki egy személyben kiváló tudós és képes egy intézményt vezetni" - fogalmazott a szakpolitikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.