Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Július 16. 11:50, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Vádemelést javasol a rendőrség egy takarékpénztár vezetői ellen

Vádemelést javasol a rendőrség egy takarékpénztár vezetői ellen

Vádemelési javaslattal zárta le egy takarékpénztár három korábbi munkatársával szemben a hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A nyomozás adatai szerint a - közleményben nem nevesített - takarékpénztár 2007 októbere és 2009 áprilisa között tizenegy gazdasági társaságnak nyújtott 90 millió és 140 millió forint összegben beruházási hitelt, amelyekhez az ingatlan-, illetve ingó fedezeteket általában egy magyarországi cég, valamint magánszemélyek biztosították.

A közlemény szerint a takarékpénztártól hitelt igénylő ügyfelek egymással üzleti kapcsolatban álltak, és szerződést kötöttek a tőke egymás közötti elosztásáról, annak közös felhasználásáról. A felvett hitelek azonban egyetlen ügyfélnél, majd pénzügyi műveleteken keresztül egy másik gazdasági társaságnál összpontosultak.

A rendelkezésre álló adatok alapján a takarékpénztár vezetői vagyonkezelési köztelezettségük megszegésével a gazdasági társaságok hiteleit szándékosan különálló ügyfélként kezelték, bár tudtak az egyes gazdasági társaságok közötti gazdasági összefüggésekről és üzleti kapcsolatukról. A nyomozóhatóság szerint így hozzájárultak ahhoz, hogy a takarékpénztárt különösen jelentős vagyoni hátrány érje.

A rendőrség az ügyben "különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett bűnsegédként történő elkövetésének megalapozott gyanúját" állapította meg. A büntetőeljárás nyomozási szakaszát a hatóság a napokban lezárta, az iratokat vádemelési javaslattal elküldte a Fővárosi Főügyészség részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.