Városlista
2020. október 22, csütörtök - Előd

Hírek

2012. Augusztus 16. 10:03, csütörtök | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Utánajár a gyerekmunka-vádaknak a Swarovski

Utánajár a gyerekmunka-vádaknak a Swarovski

Komolyan veszi és kivizsgáltatja a Swarovski osztrák ékszergyártó vállalat a vádakat, amelyek szerint nevelőintézeti növendékekkel dolgoztatott évtizedekkel ezelőtt - közölte a vállalat vezetője.

A cég arra fog törekedni, hogy kivizsgálja a vádakat és ennek érdekében megbíz egy független történészt a kutatással - mondta az 1895-ben Tirolban alapított és azóta is a Swarovski család tulajdonában lévő vállalkozás vezetője, Markus Langes-Swarovski a Der Standard című lapnak. "Nagyon mélyen érintett a dolog, eddig nem tudtam semmit a vádakról" - fogalmazott. A vállalkozás komolyan veszi a felmerült vádakat, éppen azért, mert sokat ad a dolgozóival való tisztességes bánásmódra - mondta.
Előző nap a Kurier című osztrák napilap egykori növendékek beszámolói alapján azt írta, a vállalat 15-18 éves fiatal lányokkal dolgoztatott az 1960-as évek végén a tiroli Schwazban működő St. Martin nevelőintézetben. A visszaemlékezések szerint napi mintegy tíz órában kellett kristályokat erősíteniük egy előkészített sablonra és ezért nagyon kevés, vagy semennyi pénzt sem kaptak. A cég szóvivője a Kurierral azt közölte, hogy az archívumokban nem találtak erre utaló iratokat. "Ha a Swarovski egy gyermekotthonban gyártatott valamit, akkor azt biztosan abban a hitben tette, hogy a gyerekekhez kerül a pénz" - mondta.
Az osztrák nyilvánosságban az elmúlt két évben visszatérően foglalkoztak az árvaházakban és nevelőintézetekben a korábbi évtizedekben történt lelki, fizikai, illetve szexuális bántalmazásokkal és más visszaélésekkel. A St. Martin intézet neve ebben az összefüggésben korábban is szerepelt a sajtóban, miután egy ma 68 éves egykori növendékének állami kártérítést ítéltek meg, mert a nevelőotthonban szexuális erőszak áldozata volt és mert kényszermunkát kellett végeznie az intézetben.

Címkék: Ausztria-jog

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 11:00, csütörtök | Külföld

Rekordokat dönt Trump arizonai táncának nézettsége a médiában

Rekordokat dönt Donald Trump amerikai elnök arizonai kampányrendezvényén előadott táncának nézettsége az amerikai televíziókban és a közösségi médiában - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerdán este.

2020. Október 22. 08:05, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 41,1 milliót, a gyógyultaké a 28 milliót

A világon már 41 171 093 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 130 597, a meggyógyultaké pedig 28 040 033 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia