Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 21. 06:03, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Ürgéket költöztettek el a budapesti nemzetközi repülőtér területéről

Ürgéket költöztettek el a budapesti nemzetközi repülőtér területéről

Összesen 75 fokozottan védett ürgét költöztetett el a budapesti nemzetközi repülőtér kifutópályájának közvetlen szomszédságából a Kiskunságra.

Az Európai Unió LIFE pénzügyi alapjából támogatott akció, amelynek alkalmával az állomány mintegy harmadát elköltöztették, repülésbiztonsági és természetvédelmi célokat egyaránt szolgál - tájékoztatta a Budapest Airport pénteken közleményben az MTI-t.

A Magyarországon fokozottan védett állatfajként nyilvántartott ürgék (Spermophilus citellus) szinte háborítatlanul élhettek a füves, sík mezőn, leszámítva a mellettük fel- és leszálló repülőgépeket, valamint a repülőtér területére betévedő, élelmet kereső nagytestű ragadozó madarakat.

A projekt célja elsődlegesen a kerecsensólyom európai állományának védelme. Ha ugyanis kevés a repülőtéren a potenciális táplálék, a madarak messzebbre költöznek, ez pedig nem csupán a madárpopulációnak jobb, de a légiközlekedés szempontjából is biztonságosabb.


"Az ürgék önmagukban nem veszélyesek a repülésre, nem így a rájuk vadászó ragadozó madarak, hiszen egy nagytestű madárral történő ütközés nagy veszélyt jelenthet egy repülőgépre és persze többnyire végzetes a madár számára. Így az ürgetranszfer a Kiskunsági Nemzeti Park területére a természetvédelmi célok mellett a repülés, s végső soron az utasok biztonságát szolgálja" - véli Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója.

Az akció nemcsak a budapesti nemzetközi repülőtérre, hanem a kecskeméti katonai repülőtér területére is kiterjedt, így egy hét alatt összesen kétszáz ürge kapott új otthont a Kiskunságban.

A Budapest Airport madár- és vadvédelmi szakemberei egész évben azon dolgoznak, hogy minél kisebb legyen a repülőgép-vadállat találkozások száma, ennek érdekében csaknem kéttucat módszert vetnek be. Lehetőség szerint természetbarát technológiákat használnak, ennek számos példája volt már a ragadozó vörös vércse fiókák átköltöztetésétől egészen a táplálékul szolgáló apró vadak eltávolításáig. Legutoljára 2007-ben volt ürgementés, az ezt követő években pedig bizonyíthatóan kevesebb madár ütközött repülőgépekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: