Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Október 03. 05:55, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Uniós fellépést sürgettek uniós szakértők a diszlexiások megsegítésére

Uniós fellépést sürgettek uniós szakértők a diszlexiások megsegítésére

Uniós fellépést, támogatást és programokat sürgettek szakértők a diszlexiával küzdők megsegítése érdekében egy szerdai konferencián az Európai Parlamentben.

George Zisszimosz, az oktatási ügyekért felelős Andrulla Vasziliu európai uniós biztos kabinetjének tagja ismertette, hogy körülbelül 45 millió azoknak a száma Európában, akik valamilyen tanulási problémával küzdenek, ezek között is a diszlexia keseríti meg a legtöbb ember életét: a lakosság 4-6 százaléka diszlexiás.

Zisszimosz szerint el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy aki diszlexiás, annak alacsony az intelligenciája, és soha nem fog megtanulni írni és olvasni. Megfelelő módszerekkel és a kellő idő ráfordításával mindenki megtanítható írni és olvasni - nyomatékosította a ciprusi oktatáspolitikus.


Michael Kalmár, az Európai Diszlexiaszövetség elnöke arra mutatott rá, hogy a diszlexiásoknak az uniós tagállamokban nyújtott támogatás nem elegendő. Kalmár szerint mind az Európai Parlamentnek, mind az Európai Bizottságnak lépnie kell ezen a területen. Margaret Malpas, a Brit Diszlexiaszövetség elnöke pedig kiemelte: minél előbb kiderül, hogy egy gyermek diszlexiás, és minél hamarabb elkezdődik a fejlesztés, annál jobb eredményeket lehet elérni.

A konferenciát a fideszes Kósa Ádám szervezte, aki megnyitó beszédében meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós intézményeknek is állást kell foglalniuk ebben a kérdésben, amely több tízmillió európai állampolgárt érint.

Címkék: diszlexia, ep, eu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.