Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Augusztus 25. 14:08, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Spiegel: Oroszország ellen irányítaná a NATO rakétaelhárító rendszerét a szövetség több tagja

Ukrán válság - Spiegel: Oroszország ellen irányítaná a NATO rakétaelhárító rendszerét a szövetség több tagja

Lengyelország és a balti államok szerint az Oroszország felől érkező esetleges rakétatámadások elhárítására is alkalmassá kell tenni a NATO tervezett rakétaelhárító rendszerét, amely az eredeti elképzelés szerint a Közel-Kelet irányából fenyegető támadások elleni védelmet szolgálná - írta a Der Spiegel.

A német hetilap a hétfői számában azt írta, hogy a négy NATO-tagállam javaslata szerint a szeptember eleji NATO-csúcstalálkozón döntést kell hozni a rakétaelhárító rendszer orientációjának módosításáról.
Az Egyesült Államok támogatja a felvetést, de a szövetség tagjainak többsége, az élen Németországgal ellenzi azt. Álláspontjuk szerint nem szabad feleslegesen provokálni Moszkvát. Arra hivatkoznak, hogy a NATO évek óta hangoztatja, hogy a rendszer nem Oroszország ellen irányul.
A vitát végül elnapolták, a walesi NATO-csúcs után folytatják majd - írta a Spiegel.
Egy másik kérdésben viszont a "keményvonalas" tagállamok törekvése érvényesül Németország álláspontjával szemben - áll a beszámolóban, amely szerint a NATO baltikumi és lengyelországi jelenlétének erősítésére tett intézkedések nem futnak ki automatikusan egy év elteltével.
A NATO a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása nyomán a szövetség alátámasztásának jegyében hadgyakorlatok sorozatát kezdte meg és fokozta légi járőrözési tevékenységét a balti államok és Lengyelország térségben. Németország azt szorgalmazta, hogy ezeket az intézkedéseket egy év után vizsgálják felül, és csak akkor tartsák fenn, ha elnyerik valamennyi tagország támogatását - írta a Spiegel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).