Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Január 06. 05:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Ukrajnai tüntetések - Nagygyűlés helyett spontán tízezres tüntetés Kijevben

Ukrajnai tüntetések - Nagygyűlés helyett spontán tízezres tüntetés Kijevben

Legalább tízezren gyűltek össze vasárnap a kijevi Függetlenség terén annak ellenére, hogy az ellenzék bejelentette a szokásos heti "népi nagygyűlés" elmaradását, tekintettel a karácsonyi ünnepi készülődésre.

A gyülekezés láttán az ellenzéki vezetők úgy határoztak, hogy a "népi nagygyűlés" helyett akkor szokványos tüntetést tartanak. A demonstráció a szokások szerint közös imával kezdődött. Az egyházak képviselői megáldották az EU-párti tüntetők által alakított önvédelmi csapatok zászlait. Andrij Parubij parlamenti képviselő, a tüntetések szervezéséért felelős "nemzeti ellenállás" egyik parancsnoka szerint már 27 csapatot állítottak fel több száz önkéntes részvételével. Alapvető feladatuk a rend biztosítása és a tüntetők védelme a tiltakozó tömegmegmozdulásokon.

A színpadon felszólaló ellenzéki politikusok közül Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke ismételten előrehozott parlamenti és elnökválasztást sürgetett. Szavai szerint a súlyos politikai válság ellenére a jelenlegi vezetés makacsul elzárkózik az elől, hogy meghallgassa az embereket, ehelyett a provokációk, az elnyomás és a megfélemlítés eszközeivel él, s közben tovább folytatja "népellenes politikáját" a szociális kiadások lefaragásával és a bérek visszatartásával.


A helyi média megfogalmazása szerint a Majdan tüntetői kisebb csoportokban "partizánkitörésekre" emlékeztető akciókat hajtottak végre vasárnap. Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter Kijev környéki házát teleragasztották "banditák tulajdona" szövegű matricákkal. A nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt ismét a miniszter távozását sürgette azután, hogy pénteken a párt egyik parlamenti képviselőjét, Andrij Illjenkót ismeretlenek megtámadták és összeverték Kijevben.

Több vidéki városban, Zsitomirban, Dnyipropetrovszkban, Harkivban és Herszonban pedig az EU-párti aktivisták fehér színnel körbefestették az utakon a kátyúkat, egyrészt azért, hogy az autósok jól láthassák és kikerülhessék azokat, másrészt így követelik a városvezetéstől az utak mihamarabbi rendbetételét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére