Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. December 12. 07:00, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újra romlik a járványhelyzet Csehországban

Újra romlik a járványhelyzet Csehországban

Újra romlik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is

- jelentette be pénteken Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter.

"Tekintettel a romló helyzetre, hétfőn javasolni fogom a kormánynak, hogy a harmadik kockázati sávból lépjünk vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe" - közölte prágai sajtótájékoztatóján a miniszter.

Az üzletek Blatny szerint nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

A cseh egészségügyi minisztérium százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg. Csehország a járványhelyzet javulása következtében december 3-án lépett át a negyedik sávból, az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba.

A miniszter felszólította a lakosságot, hogy a lehetőségek szerint korlátozzák társadalmi kapcsolataikat és következetesen tartsák be az óvintézkedéseket.

"A helyzet javulásának a kulcsa nagymértékben a mi kezünkben van. Mai viselkedésünk fogja meghatározni, milyen lesz a karácsonyunk" - figyelmeztetett a cseh tárcavezető.

Blatny közölte, hogy december 18-ától január 15-éig az ország egész lakossága számára lehetővé teszik az önkéntes és ingyenes antigén-tesztelést. Országszerte mintegy 2000 tesztelési helyet alakítanak ki, részben a már működő szűrési pontokon, részben pedig az orvosi rendelőkben. A felmérések szerint a lakosság mintegy 40 százaléka érdeklődik a tesztelés iránt, amelyet ötnaponta meg lehet ismételni. A tesztek ára 150 korona, mintegy 1950 forint, és a költségeket az egészségbiztosítók állják.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának igazgatója mindezt úgy pontosította, hogy jelenleg mintegy nyolc százalékkal magasabb az átlagos napi esetszám, mint a korábbi hetekben, amikor csökkent vagy stagnált ez a mutató.

A koronavírus-járvány terjedésének mutatója a két héttel ezelőtti 0,7-ről 1,16-ra emelkedett, ami a járvány újbóli terjedését jelzi.

"Amennyiben ez a szám meghaladja az 1,2-t, nem tudjuk elkerülni a járványhelyzet gyorsuló romlását" - szögezte le Dusek.

Az igazgató úgy látja: jó hír, hogy egyelőre nem romlik a helyzet a kórházakban. Jelenleg a kórházakban mintegy 4400 személyt kezelnek, akik közül mintegy 700 állapota minősíthető súlyosnak. A napi halálesetek száma is csökkent, és megmaradt száz alatt. November elején ez a szám meghaladta a kétszázat is. A járvány márciusi kirobbanása óta csütörtökig 9341 ember halt meg a koronavírusfertőzéssel összefüggésben.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön 5864 új igazolt fertőzést mutattak ki, az elvégzett tesztek egynegyede lett pozitív.

Címkék: Csehország, járvány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése