Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 28. 13:54, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb milliárdok jutnak balatoni strandfejlesztésekre

Újabb milliárdok jutnak balatoni strandfejlesztésekre

Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, ezen felül pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig

- jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója pénteken Siófokon.

A vezérigazgató a tó partján megtartott sajtótájékoztatóján elmondta, azért választotta ezt a helyszínt a Turizmus világnapján, mert a magyaroknak továbbra is a Balaton az első számú úti célja. A turizmus adja a magyar GDP több mint 11 százalékát, és több mint 400 ezer embernek, valamint több tízezer, döntő részben magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás számára biztosít munkalehetőséget - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy két éve a fizetős strandok, idén pedig a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást infrastruktúrájuk fejlesztésére.

Szeretnénk, ha jövő nyárra újabb szintet tudnának lépni a balatoni strandok - fogalmazott Guller Zoltán. A további fejlesztések érdekében az MTÜ a kormány támogatásával egy hónapon belül valamennyi fizetős és szabad balatoni strand számára újabb pályázatot ír ki alapvetően infrastruktúrafejlesztésekre; vizesblokkok, strandlejárók megújulására, füvesítésre, köztéri padokra, világításra, wifik biztosítására - fejtette ki.

Hozzátette, az MTÜ ezen felül vállalja, hogy támogatják valamennyi Balatonnál található csúszda teljes körű megújulását.

Az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, számításaik szerint a Balatonnál összesen 85 strand található, ebből 55 fizetős és 30 szabadstrand. A cél, hogy európai szintű legyen valamennyi strand és csúszda - hangsúlyozta. A balatoni csúszdák megújítására az 5 milliárd forintos kereten felül nyílik lehetőség. Még tart a felmérés, hogy mekkora a csúszdák forrásigénye - fűzte hozzá. Mindegy, hogy önkormányzati, vagy magán üzemeltetésű, kisebb javításra, vagy teljes felújításra van szükség, fizetős vagy szabadstrandon található, minden csúszda kaphat támogatást - jelezte a vezérigazgató.

Gruber Attila, Siófok fideszes polgármesterjelöltje kiemelte, fontos, hogy a balatoni szabadstrandok a jövőben is szabadstrandként funkcionáljanak és fejlesztési lehetőséghez jussanak.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy az idei pályázatnak köszönhetően Fonyód 5 szabadstrandja újulhatott meg vizesblokkokkal. Vizes játszópark, futópálya is épült, játszóterek újultak meg. A dél-balatoni településnek 11 szabadstrandja van a 14 km hosszú partszakaszán, ezért különösen örömtelinek nevezte, hogy további fejlesztésekre is lehetőség nyílik.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, számukra is fontos, hogy ingyenesen közelíthesse meg mindenki a vízpartot, ezért nem tervezi az önkormányzat hosszútávon sem, hogy fizetőssé tegye a szabadstrandjait. Az eddigi pályázatoknak köszönhetően játszóterek, homokozók is megújulhattak, de szükség lenne további fejlesztésekre is - tette hozzá.

Címkék: balaton, fejlesztés, strand

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.