Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Október 13. 11:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Új PCR-gyorstesztet fejlesztettek Magyarországon

Új PCR-gyorstesztet fejlesztettek Magyarországon

Sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR-teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki - mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese kedden a Kossuth Rádióban.

A rektorhelyettes elmondta, a PCR-tesztek a vírus örökítőanyagát (RNS) használják, hogy kimutassák a kórokozót; ehhez egy kétlépcsős eljárásra volt szükség: először kivonták az RNS-t, majd sokszorozták azt.

A gyors PCR-teszt esetében egylépcsőssé válik az eljárás, és nincs szükség az RNS kivonására, amivel legalább hat órát spórolnak - tette hozzá.

A teljes folyamat így körülbelül két órát vesz igénybe, és kevesebb szakemberre van szükség hozzá - hívta fel a figyelmet Szabó Attila.

Elmondta azt is, az új tesztek megbízhatóak, és a gyártótól függ, hogy mikor állhat belőlük nagyobb mennyiség rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.