Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 03. 06:01, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Új módszert dolgoztak ki amerikai tudósok a molekulák jobb- vagy balkezűségének megállapítására

Új módszert dolgoztak ki amerikai tudósok a molekulák jobb- vagy balkezűségének megállapítására

Az eljárás nemcsak a tudósok munkáját könnyítheti meg, hanem előmozdíthatja nanoméretű anyagok, optikai érzékelők és új gyógyszerek kifejlesztését is.

A biológiában alapfontosságú az úgynevezett jobb- és balkezes molekulák megkülönböztetése. Az élőlények kizárólag balkezes molekulákból épülnek fel, de az eltérés érzékelhető abból is, hogy míg egy hatóanyag balkezes molekulája lehet hatékony, a jobbkezes változat biztosan inaktív. Az amerikai energiaügyi minisztérium brookhaveni laboratóriumának és az Ohiói Egyetemnek a kutatói most olyan módszert kísérleteztek ki, amely egyszerűbbé teszi a molekulák kiralitásának a meghatározását.

Királisnak azokat a testeket nevezik, amelyek saját tükörképükkel nem hozhatók fedésbe. Ilyen például a jobb és a bal kéz, de a jobb- és balmenetes csavarok is egymás tükörképei, jóllehet a balmenetes anyát a jobbmenetes csavarra nem lehet ráhajtani. A kiralitás a molekulák világában is ismert jelenség: az őket felépítő atomok térbeli elrendezése következményeként két, egymással fedésbe nem hozható, tükörképi viszonyban álló formájuk létezik.

Hogy eldönthessék, melyik jobb- és melyik balkezes, az amerikai kutatók abból indultak ki, hogy a molekulák - jellegüktől függően - eltérő módon reagálnak a jobb- vagy balsodrású körkörösen polarizált fényre. Korábbi vizsgálatokból tudták azt is, hogy a molekulák jobban reagálnak a fényre, ha fém nanorészecskékhez vannak csatolva. A hatás felerősítésére különböző formájú és összetételű nanorészecskékkel próbálkoztak, végül rájöttek: ha olyan nanokockákat használnak, amelyek belseje arany, külső rétege viszont ezüst, a hozzájuk kapcsolt molekulák optikai jelzései - illetve a köztük lévő különbségek - szászsoros erősségűre növelhetők, ami jóval könnyebbé teszi a vizsgált molekulák jobb- vagy balkezűségének a kimutatását.

A LiveScience.com tudományos portál idézte Oleg Ganget, a brookhaveni intézmény munkatársát, aki úgy vélte, hogy felfedezésük roppant hasznos lehet egyebek között a gyógyszerekhez köthető biomolekuláris kölcsönhatások kutatásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: