Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 20. 09:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Új magyar gyógyszert engedélyeztek a koronavírus kezelésére

Új magyar gyógyszert engedélyeztek a koronavírus kezelésére

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

- közölte az intézet szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint a gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Az OGYÉI felidézte: az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről - ismertették.

Az intézet hangsúlyozta, hogy az OGYÉI prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. "Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban" - írták.

Az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer. Ezt a támogatást az OGYÉI minden magyar gyártónak biztosítja - szögezte le az intézet.

Egyúttal hangsúlyozták: az OGYÉI a gyorsított eljárásban sem enged a szigorú minőségi követelményekből. A gyógyszerbiztonság tekintetében a magyar gyakorlat világszínvonalú, az OGYÉI fő célja, hogy a piacra csak megfelelő minőségű gyógyszerek kerülhessenek.

Az intézet számára kiemelten fontos a koronavírussal összefüggő fejlesztések támogatása, így - az Európai Gyógyszerügynökséghez hasonlóan - már a járvány első hulláma óta teljes mértékben elengedi a Covid-19 fertőzés megelőzését, vagy annak kezelését célzó gyógyszert vagy vakcinát fejlesztők számára a tudományos tanácsadási díjakat, valamint továbbra is kiemelten kezeli a koronavírus kezelésével kapcsolatos beadványokat annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű ellátás.

A favipiravir a remdesivir után már a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott - összegeztek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére