Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 17. 05:01, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Új igazgatója lesz a párizsi Pompidou Központ modern művészeti múzeumának

Új igazgatója lesz a párizsi Pompidou Központ modern művészeti múzeumának

Több hónapos csatározás után Bernard Blistene-t nevezte ki Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter a párizsi Pompidou Központ Modern Művészetek Nemzeti Múzeumának új igazgatójává.

Az intézmény kulturális fejlesztési osztályának jelenlegi vezetőjét Alain Seban, a Pompidou Központ elnöke javasolta a posztra. Bernard Blistene a Pompidou Központ egyik évente megrendezett interdiszciplináris rendezvényének, a "Pompidou Központ Új Fesztiváljának" is a vezetője.

"Pályázatának gazdagsága, munkáinak tudományos értéke, emberi kvalitásai, valamint a művészeti szcéna alapos ismerete és a Pompidou Központban töltött múltja okán Bernard Blistene minden képességgel rendelkezik ahhoz, hogy új lapot nyisson a világ egyik legszebb múzeumának történetében" - indokolta a kulturális minisztérium a kinevezést közleményében.

Az 59 éves muzeológus Alfred Pacquement-tól január 1-én veszi át a Pompidou modern művészeti múzeumának irányítását, miután a világ egyik legjelentősebb kortárs gyűjteményét 2000 óta igazgató művészettörténész nyugdíjba vonul. A Pompidou Központ kiemelt jelentőségű intézménynek számít, ezért a múzeum vezetőjét a kulturális központ elnökének javaslatára közvetlenül a kulturális miniszter nevezi ki.


Bernard Blistene 1981-ben a Pompidou Központban kezdte kurátori karrierjét, ahonnan kilenc évvel később a marseille-i múzeumok igazgatójává nevezték ki. 1996-ban visszatért a Pompidouba és a Modern Művészetek Nemzeti Múzeumának igazgatóhelyettese lett, 2000-ben azonban nem őt, hanem Alfred Pacquement-t nevezték ki igazgatónak. Három évvel később a Palais de Tokyo egyik új projektjén, 2006-ban a Grand Palais egyik új fesztiválján dolgozott, majd 2009-ben ismét visszatért a Pompidouba.

A posztért csaknem hét hónapja nyílt csatározás folyt: kilencen nyújtottak be pályázatot. Az utolsó körben négy név vált nyilvánossá, őket hallgatta meg a kulturális miniszter. Közöttük nem szerepelt Bernard Blistene, ezért a péntek esti kinevezés nagy meglepetést okozott a francia kulturális életben.

A legnagyobb esélyesnek az osztrák Max Hollein számított, aki több múzeumot is igazgatott Frankfurtban, ő azonban a német Marion Ackermannhoz hasonlóan, aki a düsseldorfi Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen igazgatója, visszalépett a jelöltségtől, miután Catherine Grenier, a múzeum jelenleg igazgatóhelyettese és Laurent Le Bon, a Pompidou Központ metzi fiókintézményének vezetője kedden bejelentette: nem külön-külön, hanem közösen pályáznak.


Lapértesülések szerint a két francia belső kurátor összefogása a nagy esélyes Max Hollein kiszorítását szolgálta. A problémát állítólag az jelentette, hogy az osztrák jelölt a jelenlegi igazgató havi 10 ezer eurónál (3 millió forintnál) valamivel kevesebb fizetésének legalább háromszorosát kérte volna.

A kulturális miniszter ezért csütörtökön arra kérte a Pompidou Központ elnökét, hogy ismételten hívja össze a nemzetközi jelölőbizottságot és gondolják át ismét, ki volna alkalmas a múzeum igazgatására. A bizottságban Seban mellett a kulturális minisztérium részéről két küldötte és négy elismert külföldi művészeti személyiség foglalt helyet.

"Ez a taktikai húzás meggyengítette személyében a két (belső) jelöltet, akik már készen álltak az igazgatásra" - mondta a kinevezést követően Serban. "A bizottság úgy ítélte meg, hogy újra kell indítania a versenyt. Bernard Blistene pályázata pedig a bizottság valamennyi tagja számára egyértelmű volt" - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.