Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Július 09. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: infocsajok

Tudod, hogy milyen előnyeid vannak a munkaerőpiacon ha már elmúltál 28 éves?

Tudod, hogy milyen előnyeid vannak a munkaerőpiacon ha már elmúltál 28 éves?

Többször tapasztaltam azt, hogy a 28 éven felüliek sokkal nagyobb hátránynak élik meg a saját céljaik és vágyaik összeegyeztetését a munkával, mintsem más korosztályba tartozók.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyél a saját előnyeiddel és ezeket helyezd előtérbe. Gondolkoztál már azon, hogy mennyit is ér a te munkád ténylegesen?Te is aggódsz amiatt, hogy hogyan fogsz magasabb pozícióba jutni? Tudod mit kell tenned, ha a cégednél leépítésre kerül a sor? Mik azok a szempontok, ami miatt téged biztosan megtartanak?

Napjainkban gyorsan változnak az igények a munkáltatók részéről és talán te is végzel, vagy végeztél olyan feladatokat amik elsősorban nem a te munkakörödhöz tartoztak volna, de még egy és még egy plusz munkát rád bízott a főnököd. Az ezzel járó pénzbeli elismerés azonban elmaradt. Sokan beletörődnek, mondván örülnek, hogy van munkájuk ebben a gazdasági helyzetben. De biztos, hogy így kell ennek lennie? Azért, mert elmúltál már 28 éves rengeted plusz értéked van, amit a munkáltatód rögtön ki is fog használni. Ez persze nem baj abban az esetben, hogyha ez a te számodra is jövedelmező. Az első lépés az, hogy most felismered és tudatosítod magadban azokat az értékeket, amik kifejezettem ennek a korosztályból erednek. Amikor tisztában vagy az előnyeiddel, akkor arra tudsz építkezni, fel tudod használni egy állásinterjúnál, vagy amikor fizetésemelést kérsz! A legrosszabb eset, hogyha létszámleépítésre kerül a sor, mert akkor is azt fogják figyelembe venni, hogy ki az, aki a legértékesebb a cég számára, tehát nem szabad elbocsájtani.

Mivel te nap mint nap ugyanazt a színvonalat nyújtod, ezért elsősorban tudd, hogy nem szabad magadból kiindulni. Nem minden munkavállalónak természetes az, ami neked. Nézz csak szét a kollégáid, vagy a volt kollégáid között! Hányan voltak, akik ugyanazt a fizetést kapták mint te, de a munkájukat nem teljes bedobással, tisztességesen végezték el? Hányszor lógtak el korábban, amikor nem volt bent a főnök! Pont ezek azok a dolgok, amik nagyon sokat adnak hozzá a te értékedhez!

A szakmádban már eltöltöttél minimum 5 évet, az ami azt jelenti, hogy széles rálátásod van az adott területre. Vagyis amunkaterületen neked speciális ismereted és gyakorlatban eltöltött éveid vannak. Ez egy hihetetlenül erős és stabil kombináció, olyan, amilyet a legtöbb munkahely keres!

Ez azt jelenti, hogy atudásod profit a cégnek, mert nem telnek el hosszú hónapok, amíg beletanulsz a munkafolyamatokba, hanem szinte azonnal fel tudod venni a fonalat az ottani dolgozókkal, és könnyen átlátod a mechanizmusokat.

Amennyiben eddig emberekkel foglalkoztál, akkor mára már ismered a különböző ügyféltípusokat: az ígérgető vásárlót, azt, aki folyton reklamál, és a visszatérő ügyfeleket is. A közös munka eredményeként megtanultad kezelni az ügyfeleket, és fejlesztetted a kommunikációs képességedet.

Ezzel a tudásoddal lényegében a cég fenntartásához kapcsolódó hatalomra tettél szert. Rengeteg cég továbbképzésre küldi az embereit, hogy így segítsen nekik a különböző ügyféltípusokat kezelésében. Ezt a továbbképzést te már a gyakorlatban megtapasztaltad.

Elérkeztél ahhoz az életkorhoz, amikor már nem néznek zöldfülűnek, akit legtöbbször kávéért küldenek el! Gondolj csak bele, hogyha meghallod azt a szót, hogy orvos, a fejedben rögtön egy fehér ruhás idősebb férfi vagy nő jelenik meg. Sokan bizalmatlanok lesznek egy fiatal orvos láttán, mert vannak szakmák, amikről azt gondoljuk, hogy egy bizonyos életkor szükséges a kellő tapasztalat megszerzéséhez a biztonságos szolgáltatás nyújtásához, vagy tanácsadáshoz. Ide tartoznak a különböző tanácsadói tevékenységek mint például: pénzügyi tanácsadó, jogi tanácsadás, befektetési tanácsadás.

Tipikusan ilyen szakma a könyvelés, a banki ügyintézés, a biztosítások és még sorolhatnám. Az életkorod miatt, már egyértelmű, hogy nagyobb felelősséget is vállalsz, és az ügyfelek is jobban bíznak benned, mint egy 6 évvel fiatalabb kollégádban.

Munka közben elsajátítottál bizonyos megoldási modelleket. Ezt azt jelenti, hogy láttad éveken keresztül a főnökeid hozzáállását egy bizonyos problémakörhöz, láttad hogyan tudják felfuttatni vagy éppen lejáratni a cégedet. Ezek olyan tapasztalatok, amik téged visznek előre, ugyanis ha megpályázol egy magasabb pozíciót, akkor már nem fogod ugyanezeket a hibákat elkövetni! Ebből következik az, hogy jobb leszel, ami szintén a cégednek termel pénzt.

Ha ezeket az értékeket felfedezted magadban, akkor a következő lépés az lesz, hogy tudatosítsd: ezek visznek téged előre a karrieredben! A gyakorlatban pedig, mikor részt veszel egy állásinterjún és megkérdezik, hogy mit tanultál a szakmádban eltöltött évek alatt, akkor a fentírt készségekre, képességekre kell a hangsúlyt helyezned! Azért, mert ezek mind a munkáltató érdekeit képviselik.

Egy munkáltató hajlandó magasabb pénzt adni egy olyan munkavállalónak, akik megfelelő kompetenciákkal rendelkezik, mivel nagyon jól tudja, hogy egy ilyen dolgozó mennyi bevételt jelent majd a vállalatnak. Mondd el bátran, példákkal felsorolva a fentírt állításokat, és máris nyert ügyed van!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV