Városlista
2020. augusztus 5, szerda - Krisztina

Hírek

2013. December 25. 05:03, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Továbbra is nagy az érdeklődés a Stasi iratai iránt Németországban

Továbbra is nagy az érdeklődés a Stasi iratai iránt Németországban

Németországban továbbra is nagy az érdeklődés az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz az idén havonta több mint ötezer megkeresés érkezett.

Az idén decemberig hatvanezernél is többen kértek betekintést a rájuk vonatkozó iratokba. Tavaly egész évben 88 ezer ilyen kérelem érkezett. Az idén ezt a számot várhatóan nem érik el, de az érdeklődés továbbra is jelentős - mondta a Berlinben működő hivatal vezetője, Roland Jahn.

Magánszemélyek nemcsak a saját magukra, hanem az elhunyt közeli hozzátartozóikra vonatkozó iratokat is kikérhetik, ezt egy 2011-es törvénymódosítás tette lehetővé. Az idén már több mint négyezer ilyen típusú irat-betekintési kérelmet nyújtottak be.

Az 1990 óta működő hivatalnál az első időkben még háromezer kutató dolgozott, az idén viszont már csak felannyian vannak. Ezért a várakozási idő hosszú, különösen azoknak az esetében, akikről sok iratot készített a Stasi. Az esetek nagyjából egyharmadában több mint két évig tart az akták adatvédelmi vizsgálata - mondta Roland Jahn.


Állami, önkormányzati szervezetektől decemberig 7381 megkeresés érkezett, ezek egy része bizalmas munkakör betöltésére jelölt személyek biztonsági ellenőrzésére - átvilágítására - vonatkozott. Számos szervezet kitüntetések, díjak átadása előtt is a hivatalhoz fordul, felvilágosítást kér a kitüntetésre jelölt személyek és a keletnémet állambiztonság kapcsolatáról. Az idén eddig 329 ilyen megkeresést regisztráltak.

A Stasi iratanyagát kezelő hivatal jövője bizonytalan. Politikusi és szakértői körökben sokan úgy vélik, hogy csak 2019-ig, a rendszerváltás 30. évfordulójáig van rá szükség, mert a harmadik évtized végére befejeződik a keletnémet állambiztonsági múlt feltárása.


Az előző törvényhozási ciklusban a konzervatív-liberális kormány azt tervezte, hogy egy szakértői bizottságot állít fel a hivatal helyzetének rendezésére. A tervek nem valósultak meg, az előző héten hivatalba lépett új, konzervatív-szociáldemokrata kormány koalíciós szerződése pedig lényegében ugyanezt az ígéretet tartalmazza.

Roland Jahn szerint nemcsak a Stasi-iratok sorsáról, hanem a keletnémet állampárti diktatúra feldolgozásáról van szó. "A munkánk vezérlő elve az, hogy a diktatúrát megérteni, a demokráciát pedig formálni, alakítani kell, és ezt nem lehet határidőkhöz kötni. Az állambiztonsági iratokat hozzáférhetővé kell tenni korlátlan időre, hiszen az NDK bukása után felnőtt nemzedékek kérdéseire is válaszokat adnak" - mondta a hivatal vezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 05. 06:12, szerda | Kék hírek

Buszt lopott egy fiatal, majd összetörte

A dunaújvárosi rendőrök pár órán belül elfogták a buszt jogtalanul használót.

2020. Augusztus 05. 05:00, szerda | Bulvár

Andonik 4s vendége Balássy Betty - VIDEÓ

A nők órákat képesek készülődni, ha mennek valahova, de milyenek a férfiak? Milyen a férfiúi hiúság? A videóból kiderül!

2020. Augusztus 05. 05:00, szerda | Belföld

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken

2020. Augusztus 05. 05:00, szerda | Külföld

Szeptemberre halasztották az ítélethirdetést a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében

Az eredetileg tervezettnél csaknem egy hónappal későbbre, szeptember 3-ra halasztotta a bazini székhelyű különleges bíróság az ítélethozatalt