Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. November 21. 05:21, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Tömegével küldik vissza az ukránokat az orosz határról

Tömegével küldik vissza az ukránokat az orosz határról

Az ukrán média napok óta foglalkozik azzal, hogy egyre több ukrán állampolgárt küldenek vissza az orosz határról. Moszkva ezt az orosz bevándorlási és a tartózkodási rendszer idén bevezetett szigorításával magyarázza.

Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz bevándorlási hivatal vezetője szerdán ukrán hírportálok közlése szerint megerősítette, hogy idén mintegy 20 ezer ukrán állampolgárnak tiltották meg legalább három évre a beutazást Oroszországba, összesen pedig 365 ezer külföldinek. Magyarázatul elmondta, hogy külföldiek egyhuzamban legfeljebb 120 napot tartózkodhatnak Oroszországban vízum nélkül. Ennek a szabálynak a megsértését három évre szóló beutazási tilalommal sújtják.

Az ukrán hírportálok az utóbbi napokban sorra közlik az orosz határról visszaküldött utazóknak a Facebook közösségi oldalon leírt történeteit. Ezek közül a legtöbb portál Irina Belokolosz donyecki lakos esetét tette közzé, akit éjjel szállítottak le a vonatról a határon további 12 ukrán állampolgárral. Azért küldték vissza, mert az iratába beírt családnevének két betűje kissé elmosódott. Megjegyezte, hogy ezzel a dokumentummal él már 12 éve, és legalább tízszer utazott Oroszországba repülővel, vonattal, de eddig semmi probléma nem volt vele.


Visszatérve az ukrán határőrök elmondták neki, hogy "ez a bolondokháza" a határon már vagy három hete tart, naponta 50-60 embert küldenek vissza az orosz oldalról.

Jelenleg az orosz és az ukrán állampolgárok személyigazolvánnyal is átléphetik a két ország határát. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont a múlt hónapban felvetette, hogy az ukrán állampolgárok a jövőben csak útlevéllel utazhassanak Oroszországba. Ukrajnában elemzők ezt úgy értékelték, mint újabb nyomásgyakorlást a Kreml részéről Kijevre annak érdekében, hogy Ukrajna ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben