Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 13. 14:37, kedd | Kék hírek
Forrás: STOP

Tolvajparadicsom a leendő népszámlálás? Így szűrje ki a bűnözőket!

Tolvajparadicsom a leendő népszámlálás? Így szűrje ki a bűnözőket!

Október elsejével kezdetét veszi a 2011-es népszámlálás, melynek során közel 40 ezer számlálóbiztos veszi nyakába Magyarországot adatgyűjtés céljából.

Cikkünkben azzal foglalkozunk, hogyan lehet kiszűrni a népszámlálók közül az esetleges tolvajokat. Olvassa figyelmesen, nehogy átverjék!

Manapság folyamatosan számol be a rendőrség különféle trükkös lopásról, melyek elkövetői a nyugdíjintézet, az önkormányzat, de még a vöröskereszt munkatársainak is álcázták magukat. Sajnos szerkesztőségünk azon a véleményen van, hogy az effajta elkövetők nem hagynak ki olyan ziccert, mint a nészámlálás. Alábbi cikkünkben bemutatjuk, milyen is az igazi népszámláló, illetve mettől meddig járják az országot.

Mettől meddig kopogtathat a népszámláló?

A népszámlálási munka október 1 és 31 között zajlik majd, ezt szeptember 27-ével kezdődő terepmunka előzi meg, melynek során az összeírók minden címre eljuttatnak egy csomagot - írja a nepszamlalas.eu. Akihez tehát előbb, vagy utóbb kopognak be azzal az indokkal, hogy jöttek népszámlálni, az kezdjen el erősen gyanakodni, jó eséllyel egy trükkös tolvaj próbálja meg éppen átvágni a palánkon. Az összeírók által kikézbesített csomagban a népszámlálással kapcsolatos útmutató, egy lakás- és egy személyi kérdőív is van. A lakáskérdőív jobb felső sarkán található egy azonosító és egy belépőkód, amellyel az interneten is ki lehet tölteni az adatlapokat. Aki világhálón szeretne válaszolni a kérdésekre, az október 1 és 16 között a www.enepszamlalas.hu oldalon teheti meg, ide lehet belépni a már említett azonosítóval és belépőkóddal.

Tolvaj, vagy KSH munkatárs - honnan tudhatjuk?

Arról, hogy ki megy ki egy-egy lakcímre, arról az adatszolgáltatót levélben értesítik. A kiküldött borítékban szerepel a számlálást végző neve és a népszámlálási igazolványának száma, így tudja magát igazolni, de aki szkeptikus, az kikérheti tőle a személyi igazolványt is, hogy meggyőződjön róla: valóban meg akarják számlálni vagy éppen egy átverés leendő áldozata. Amennyiben mégsem a borítékban közölt számlálóbiztos megy ki egy adott helyre, arról az adatszolgáltató értesítőlevélben, vagy kihelyezett plakáton keresztül tájékoztatja a lakókat. Az összeíró nevét, illetve az esetleges változást a népszámlálás időszakában működő információs telefonvonalon, zöld számon is ellenőrizni lehet. Amennyiben valaki imposztornak nyitna ajtót, ne habozzon értesíteni a rendőrséget.

Az adatfelvételt közel 40 ezer számlálóbiztos végzi, munkájukat hozzávetőlegesen nyolcezer felülvizsgáló és négyszáz területfelelős irányítja, ellenőrzi. Baranyában 1500 kérdezőbiztos vesz részt a 2011-es népszámlásában, közülük mintegy ötszázan fogják faggatni a pécsieket. Őket az önkormányzat választotta ki, sok köztük a munkanélküli diplomás, nyugdíjas, egyetemi hallgató, de olyan is van, aki másodállásban vállalta a munkát. Egy hónap alatt nagyjából 130 háztartást kell felkeresniük, amiért bruttó 130-150 ezer forintot kapnak - áll a nepszamlalas.eu-n.

Pécsi STOP/nepszamlalas.eu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.