Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:01, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Több mint hatmilliárdos hulladékgazdálkodási program kezdődik a Kapos mentén

Több mint hatmilliárdos hulladékgazdálkodási program kezdődik a Kapos mentén

Kaposvár közelében megkezdődik egy 6,2 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási beruházás a Kapos mentén 118 önkormányzat részvételével.

A komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítására 2005-ben létrehozott Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz mindhárom dél-dunántúli megyéből csatlakoztak települések. A társulás programjának célja, hogy európai szintű, ugyanakkor a lakosok számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszer működjön a térségben.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke a nyitórendezvényen jelezte: a tervek szerint 2015-től a kaposváriak súly alapján fizetik majd a szemétdíjat. A városvezető az új rendszer bevezetésétől azt várja, hogy igazságosabb lesz a szemétszállítási díj. A súly alapú szemétdíj bevezetéséhez 12, speciális adapterrel felszerelt gépre lesz szükség - mondta a polgármester, hozzátéve: ezek megvásárlásához egymilliárd forint támogatásra nyújtott be pályázatot a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.


Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője a több mint 150 ezer embert érintő beruházásról tartott ismertetőben elmondta: a települések hulladéka a beruházás során megépülő kaposvári központba kerül, ahol leválasztják a hasznosítható fémtartalmat, kiválogatják az energetikai hasznosításra kerülő anyagokat. Emellett szelektív hulladékválogató, mechanikai előkezelő, komposztáló és lerakó is épül. A kaposvári mellett Hőgyészen és Nagybajomban nyílnak hulladékudvarok, ahol ingyenesen átveszik a veszélyes hulladékot a lakosságtól.

A korszerű rendszer működésével és az újrahasznosítással kevesebb hulladék kerül a lerakókba, így csökken a kötelezően fizetendő lerakási díj, és környezetvédelmi szempontból is fontos a fejlesztés - hangsúlyozta a társulás vezetője. Kitért arra is, hogy a program során népszerűsítik a házi komposztálást és a szelektív gyűjtést. Tájékoztatása szerint Kaposváron a zöldhulladék gyűjtéséhez 11 500 komposztálóládát helyeznek ki.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkár a projektnyitó rendezvényen arról tájékoztatott, hogy az országban 40 ehhez hasonló, az Európai Unió által támogatott program indult, mintegy 100 milliárd forint értékben. Ez 80 százalékos területi lefedettséget jelent, 2800 települést és 8,7 millió embert érint - mondta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.