Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 16. 05:14, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Több mint 15 ezren vettek részt a Nagy Diák IQ-teszt első körében

Több mint 15 ezren vettek részt a Nagy Diák IQ-teszt első körében

Több mint 15 ezren vettek részt az ország első, diákoknak szóló intelligencia tesztjének november 10-ig tartó nyitó fordulóján, a jelentkezők közül minden ötödik fiatal ért el átlagon felüli eredményt.

A Diákhitel Központ Nagy Diák IQ-teszt nevű intelligenciafelmérőjét elsősorban 17-24 év közötti diákoknak - középiskolásoknak, főiskolásoknak és egyetemistáknak - hirdették meg. A Mensa HungarIQa és az OTP Fáy András Alapítvány által speciálisan az alkalomra készített, betanulhatatlan tesztet minden ötödik diák teljesítette átlag fölötti - azaz 125 pontnál magasabb - eredménnyel.

Az interneten két hónapig zajló versengés első körében majdnem fele-fele volt a lányok és a fiúk aránya, a továbbjutók között 61 százalékkal azonban már többségben vannak a fiúk.

A verseny második körébe jutóknak a Mensa HungarIQa hivatalos felvételi tesztjét kell majd megírniuk november 16-án és 23-án a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban.

A december 5-i döntőbe már csak a rendkívül magas, teszteredményük alapján a legfelső egy százalékba tartozó, 130-as IQ-szinttel rendelkezők kerülhetnek be. A Mensa nemzetközi egyesületnek több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző, 120-as intelligenciaszint elérése a Mensa hivatalos tesztjeinek valamelyikén.

Címkék: kultúra, oktatás, verseny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: