Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 05. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több hazai cég nem jut hozzá a már előre eladott szén-dioxid kvótáihoz

Több hazai cég nem jut hozzá a már előre eladott szén-dioxid kvótáihoz

Beragadtak a szén-dioxid-kvótapénzek. A Világgazdaság azt írja, hogy mintegy másfél éve több hazai cég nem jut hozzá az általa megtermelt, sőt már el is adott szén-dioxid-kvótához, és ennek nyomán az állam sem kapja meg az ügyletből rá jutó, 10 százalékos hasznot.

Több olyan magyar társaság is bajban van, amelyik évekkel ezelőtt úgy indított üvegházhatást csökkentő beruházásokat, hogy a projekt révén elért szén-dioxid-kibocsátás csökkenésért járó kvótákat előre eladta külföldi kormányoknak vagy magán társaságoknak. A külföldi vevők sokszor előre ki is fizették a kvóták egy részét, ezzel finanszírozva a magyarországi környezetvédelmi beruházásokat. A lap számításai szerint a késleltetett, illetve ki nem fizetett szén-dioxid-kvóta értéke eléri a 10-15 millió eurót, amelynek 10 százaléka az államot illetné.

A kvóta értékesítését az 1997-es Kiotói Egyezmény tette lehetővé, amely megszabta, hogy az aláíró országok 2008-2012 között mennyi üvegházhatású gázt bocsáthatnak ki.E határ túllépésekor többletkvótát kell vásárolniuk, ha pedig a határ alá kerülnek, akkor a csökkenésnek megfelelő mennyiségű kvótájukat eladhatják olyan országoknak, amelyek kvótahiánnyal küzdenek. Egy kvótahiánnyal küzdő ország egy másik kiotói aláíró országban klímavédelmi beruházást is létrehozhat, és az abból származó kibocsátási megtakarításokból növelheti saját kvótáját. Az egyezmény megszületése után Magyarországon is több ilyen beruházás, „Együttes végrehajtás” projekt indult, például az állattartótelepeken vagy hulladéklerakókban keletkező metán megsemmisítésére és hasznosítására, vagy erőművek megújuló tüzelőanyagokra történő átállására. E rendszerben az állam is jól jár, mert a beruházókat a kibocsátás-csökkentésért illető szén-dioxid-kvótából 10 százalékot az állam adhat el.

Ma 1 tonna szén-dioxid-megtakarítás – úgynevezett ERU kvóta – ára 2-3 euróért adható el, de a 2000-es évek elején, egyes hosszú távú szerződéseknél született 5 eurós ár is. Annak alapján, hogy csak a cikk megírása során a lapunk látókörébe került projektgazdák egy-másfél millió eurónyi kibocsátási egység kiutalására várnak hiába, a késleltetés mögött álló pénz nagysága országosan akár a 10-15 millió eurót is elérheti. Ennek a 10 százalékára az állam vár hiába. A VM-től az ügyről kedden feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk