Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 26. 07:45, szerda | Belföld
Forrás: ELTE

Tízévnyi különbség a várható élettartamban

Tízévnyi különbség a várható élettartamban

A brit statisztikai hivatal adatai szerint akár tíz évvel is hosszabb ideig élhetnek azok a most születő gyerekek, akik az ország tehetősebb régióiban élnek.

A brit Office for National Statistics adatai szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a különbség a várható élettartamot illetően az ország egyes régiói között. A statisztikusok szerint egy gazdagabb országrészben, városban született brit kisfiúnak akár 13,5 évvel hosszabb életkilátásai is lehetnek, mint a vele egy időben, de szegényebb körülmények között világra jött társának.

Az előrejelzés szerint például a 2004-2006 között London Kensington vagy Chelsea kerületében született fiúgyermekek és az ugyanezen időszakban a skóciai Glasgow városában világra jött fiúk várható élettartama közötti különbség 12,5 fél év volt. A 2008-2010 között született fiúgyermekek esetében ez már 13,5 év. A lányok esetében ugyanez a különbség 10,1 évről 11,8 évre nőtt.

Becsléseik szerint a 2008-2010 között Glasgowban született fiúk várható élettartama 71,6 év, a lányoké 78 év. Mindez azt jelenti, hogy a skót gyerekekkel ellentétben a főváros előkelőbb negyedeiben született fiúk több mint 80, a lányok közel 90 évig élhetnek.

A statisztikai hivatal szerint a várható élettartamok közötti növekvő különbség egyértelműen mutatja a gazdagabbak - szegényebbek életvitele közötti egyensúlytalanságot, és azt, melyik társadalmi réteget mennyire sújtja a recesszió. Előbbiek más jellegű egészségügyi problémákkal is küzdenek, hiszen nem okoz számukra problémát a számlák befizetése vagy a kiegyensúlyozott táplálkozásról való gondoskodás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére