Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Június 11. 16:18, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Tizenöt év börtönt kapott Egyiptom egyik legnépszerűbb aktivistája

Tizenöt év börtönt kapott Egyiptom egyik legnépszerűbb aktivistája

Tizenöt év szabadságvesztésre ítélték szerdán Egyiptom egyik legismertebb aktivistáját, Aláa Abdel-Fattáhot egy tavaly novemberben tartott tiltakozóakcióval kapcsolatos vádak alapján - jelentette az egyiptomi sajtó.

Abdel-Fattáhot - a Mubarak-rezsimet megdöntő 2011-es felkelés egyik kulcsfiguráját - és a per további huszonnégy elítéltjét tavaly november 26-án vették őrizetbe Kairóban, miközben egy olyan rendelet ellen tiltakoztak, amely lehetővé tette, hogy polgári személyeket katonai bíróságok elé állítsanak.
A vád értelmében az aktivisták megsértettek egy két nappal korábban életbe lépett törvényt, amely tiltja az engedély nélküli demonstrációt. E törvény lényegesen korlátozza a tüntetések jogszerű megrendezésének lehetőségét, és azokat szigorú előfeltételekhez és hatósági engedélyekhez köti. További vádpontok szerint az elítéltek a tiltakozó akció alatt fegyvereket tulajdonítottak el, lezárták a környező utcákat, és megtámadtak egy rendőrt, akitől elvették az adóvevőjét.
Abdel-Fattáhot március végén óvadék ellenében átmenetileg szabadlábra helyezték. Az ítélethirdetés alatt a huszonöt vádlott egyike sem tartózkodott a tárgyalóteremben. A népszerű aktivista nővére, a Le a katonai bíróságokkal nevű csoport alapító tagja a Twitter közösségi oldalra feltett üzenetében azt mondta, hogy fivére két másik vádlottal együtt a bírósági épület előtt állt, de nem engedték be őket. Az aktivistákat az al-Ahrám napilap helyszíni tudósítója szerint az ítéletethirdetés után azonnal őrizetbe vették és elszállították.
A bírói határozat az elítélteket fejenként 100 ezer egyiptomi font (több mint 3 millió 150 ezer forint) pénzbírság megfizetésére kötelezi, és azt is előírja, hogy szabadulásuk után öt évig rendőri felügyelet alatt legyenek.
A védőügyvédek arra hívták fel a figyelmet, hogy a tárgyaláson számos szabálysértés történt. Ahmed Ezzat ügyvéd az al-Ahrámnak elmondta, hogy nem volt lehetőségük a teljes védőirat bemutatására. Ezzat az ítéletet politikailag motiváltnak minősítette, és szerinte az egyik bíró bosszúja áll mögötte. Abdel-Fattáhot a múlt hónapban megbírságolták, amiért azt követelte, hogy az említett bírót zárják ki a tárgyalásból, mert részt vett a Mubarak-éra alatt tartott egyik elnökválasztás eredményeinek meghamisításában.
A szerdai ítélet egy nappal azután született, hogy az Amnesty International és a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet közös közleményben arra szólították fel a vasárnap hivatalba lépett egyiptomi elnököt, Abdel-Fattáh esz-Szíszit, hogy lépjen fel határozottan az emberi jogok folyamatos megsértése ellen.
A két szervezet szerint Egyiptomban a helyzet évtizedek óta nem volt ilyen elkeserítő, mint napjainkban, utalva a "példátlan mennyiségű tömeges halálos ítéletre" és a demonstrálók válogatás nélküli őrizetbe vételére, illetve kínzásukra, amelyek intézményesített formája szerintük a Hoszni Mubarak volt elnök alatti idők legsötétebb időszakaira emlékeztet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.