Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 14. 05:32, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Tizenhat térségbeli ország kínai tanárait képzik majd Budapesten

Tizenhat térségbeli ország kínai tanárait képzik majd Budapesten

Magyarország lett a Konfuciusz Intézetek közép- és kelet-európai regionális tanárképző központja, ami azt jelenti, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem tizenhat térségbeli országnak válik rendszeres képzések helyszínévé

Ehhez öt éven keresztül évi húszmillió forint költségvetési támogatást kap az intézmény 2014-től, míg a Konfuciusz Intézeteket felügyelő kínai nyelvoktatási tanács, a Hanban a képzések költségét állja. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója elmondta, hogy a különböző országokból érkezőknek évi több alkalommal, 1-2 hetes továbbképzéseket fognak tartani.

Hamar Imre arról is beszámolt, hogy a költségvetésből 150 millió forintot kapnak a középméretű kínai-magyar és magyar-kínai szótárak elkészítésére és kiadására.


Mezey Barna elmondta, megállapodásra jutottak a Hanbannal arról is, hogy öt éven keresztül évi 80 ezer dollárral (17,8 millió forint) támogatják az ELTE kínai tanszékét, ami két magyar oktatói állás fedezete. A Magyarországon tevékenykedő 51, Kínából küldött tanár foglalkoztatási költségeit szintén a kínai fél fedezi.

Szijjártó Péter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos csütörtökön Pekingben tárgyalt Liu Li-min oktatási miniszterhelyettessel és Hszü Linnel, a Hanban igazgatójával. A felek aláírták a 2015-ig tartó időszakra vonatkozó ösztöndíj-megállapodást és oktatási munkatervet. Eszerint a két kormány 230 hónapnyi ösztöndíjkeretet biztosít egymás egyetemi hallgatóinak, Magyarország pedig ezen felül évente 200 kínai hallgatónak kínál ösztöndíjat a keleti nyitás ösztöndíjprogramja keretében, amit a kínai részről tartományi szintű ösztöndíjakkal viszonoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.