Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. November 18. 05:13, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Titkos adatgyűjtés - Washington kiengesztelné az európaiakat

Titkos adatgyűjtés - Washington kiengesztelné az európaiakat

John Kerry Berlinbe látogat. Az út egy diplomáciai offenzíva része, amelynek célja az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött megfigyelési programjain felháborodott európai szövetségesek kiengesztelése

A német hírmagazin szerint már november 24-én Berlinbe érkezik egy magas rangú küldöttség Christopher Murphy, a szenátus európai ügyekkel foglalkozó albizottsága demokrata párti elnökének vezetésével. A delegáció Brüsszelbe is ellátogat. A találkozókon "európai partnereink jogos aggodalmairól" lesz szó, amelyek "egyes amerikai megfigyelési programok" miatt keletkeztek - mondta Christopher Murphy.

Az amerikai külügyminisztérium szerint "transzatlanti reneszánsz" várható. Washington "megkettőzött erővel" törekszik az amerikai-európai együttműködés erősítésére, egyebek mellett az energiabiztonság területén és az Európai Unióval kötendő szabadkereskedelmi egyezmény ügyében - idézte a Der Spiegel vasárnap megjelent számában Victoria Nuland európai ügyekkel foglalkozó amerikai helyettes külügyi államtitkárt.


Az NSA-tól kiszivárogtatott dokumentumok alapján az amerikai szolgálatok megfigyelték Angela Merkel kancellár mobiltelefonját, és adatgyűjtő, lehallgató állomást üzemeltettek a berlini kancellári hivatal közelében álló amerikai nagykövetségen.

A német kormány a nagyjából 200 ezer darab szigorúan titkos hírszerzési dokumentumból kibontakozó ügyek nyomán megállapodást akar kötni az amerikai kormánnyal az egymás elleni kémkedést tiltásáról. A Der Spiegel egy korábbi beszámolója szerint az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetői nem támogatják az elképzelést, a németek pedig a transzatlanti kapcsolatok fontossága miatt nem akarják feszíteni a húrt, ezért az egyeztetések eredménye várhatóan csak egy közös nyilatkozat lesz a nemzetbiztonsági szolgálatok együttműködéséről. Ugyanakkor az amerikai szolgálatok vezetői megígérték, hogy összeállítanak egy "Németország-csomagot", amely tartalmazza az NSA korábbi alkalmazottja, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokban szereplő német vonatkozású információkat. A berlini vezetésnek így nem a sajtóból kellene tájékozódnia, hanem előre tudná, hogy mi minden van még a Snowden-aktákban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.