Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Február 17. 05:25, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Tetőzött az árhullám a Felső-Tisza-vidék folyóin

Tetőzött az árhullám a Felső-Tisza-vidék folyóin

A Tiszán, a Krasznán, a Túron és a Szamoson is tetőzött az árhullám, a folyókon lassú apadás kezdődött - közölte a honlapján a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) kedden.

Mint írták, a Tisza Tiszabercelnél hétfőn nagyon hosszan, tizenhat órán keresztül tetőzött, majd éjféltől az alsó szakaszon is megindult a vízszintcsökkenés. A folyón levonuló árhullám jelenleg Tokajnál érte el a tetőzésközeli vízszintet.

A Szamoson készültségi szint alatti, folyamatosan apadó, alacsony vízszinteket regisztrálnak. A Túron az óránkénti két-három centiméteres vízszintcsökkenés lehetővé tette a tíz napig tartó árvízvédelmi készültség megszüntetését, a Kraszna védvonalai mentén - igen lassú apadás mellett - azonban még mindig a másodfokú riasztás van érvényben.

A Lónyay-főcsatornán jelentősen megemelkedett a vízállás az elmúlt időszakban. A jobb és bal parti töltéseknél mintegy egy kilométeren szivárgást észleltek a szakemberek, ezért elektromos szivattyútelepek segítségével emelik át a vizet a Tiszába. A vízfolyáson Kótajig első-, míg az árvízkapuig másodfokú az érvényben lévő készültség.

A védekezési munkáknak köszönhetően az elmúlt napokhoz képest csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, a 11 640 hektáros területből 3 670 hektár szántó, 1 630 hektár vetés és 4 090 hektár legelő van víz alatt. Az igazgatóság tizenkét belvízvédelmi szakaszából hét érintett valamilyen fokú készültséggel.

A hidrológiai előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 7-13 milliméter csapadék várható, ez a mennyiség azonban nem fogja lassítani az árhullámok levonulását - olvasható a Fetivizig honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.