Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Január 12. 20:11, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Terrorizmus: a Vatikán lehet a következő célpont?

Terrorizmus: a Vatikán lehet a következő célpont?

lasz titkosszolgálati források nem zárják ki, hogy az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek következő célpontja a Vatikán lehet, ahogyan ezt az izraeli állami televízió vasárnap bejelentette.

Az izraeli televízió információi szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata arról értesítette Olaszországot, hogy az IÁ dzsihadista fegyveresei a Vatikánnal szembeni terrorakcióra készülnek.

Az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozó olasz titkosszolgálati források megerősítették, hogy az utóbbi napokban ilyen információkat kaptak az amerikai és az izraeli titkosszolgálattól is. Az olasz hatóságok szerint a Vatikán valóban a lehetséges célpontok között szerepel, de semmilyen konkrét jel nem utal arra, hogy terrortámadás érhetné a kereszténység központjának számító pápai államot.

A Róma központjában levő Vatikánváros területén és teljes környékén tovább fokozták az eddig is magas biztonsági készültséget. Ferenc pápának a Szent Péter téren vasárnap mondott beszéde alatt a szokottnál is magasabb volt a rendőrök száma a tér körül és a Vatikánhoz vezető római utcákban. A Szent Péter tér közelében levő szentszéki sajtóközpont bejáratát vasárnaptól az olasz rendőrség páncélos járműve védi.

Az IÁ júliusban olyan videót tett közzé interneten, amelyen a dzsihadista fegyveresek zászlója lobogott a Szent Péter téren.

Ferenc pápa hétfőn a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadja, majd Srí Lankára és a Fülöp-szigetekre utazik egyhetes apostoli látogatásra.

Egy támadássorozat nyitánya?

A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap arról írt, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) információi szerint az Iszlám Állam egy európai támadássorozat nyitányaként tartja számon a párizsi mészárlást. A lap felidézte egy tavaly októberi jelentését, amely szerint az NSA feltörte az IÁ vezető köreinek kommunikációját védő titkosítást, és a rögzített beszélgetésekből kiderült, hogy az iszlamisták négyfős egységeket állítottak fel, amelyeknek az a feladatuk, hogy a menekültek közé férkőzve Szíriából eljussanak Törökországba, majd onnan hamis útlevéllel továbbutazzanak Nyugat-Európába és ott merényleteket kövessenek el.

Az NSA röviddel a Charlie Hebdo elleni merényletet és a túszejtéseket követően újabb üzeneteket fogott el, amelyek szerint Párizs után más európai fővárosok következnek – írta a Bild am Sonntag, hozzátéve, hogy az NSA által rögzített beszélgetésekben elhangzik Róma neve.

A brit titkosszolgálatok arra figyelmeztették európai partnereiket, hogy az al-Kaida is merényleteket tervezhet. A nemzetközi terrorista szervezet valószínűleg robbantásos merényletekre készül repülőgépeken, erre utal, hogy nemrég részletes útmutatást közölt az interneten arról, hogy miként kell olyan robbanószerkezeteket készíteni, amelyeket nem szűrnek ki a repülőtéri biztonsági berendezések – áll a beszámolóban.

Szigoríthat Nagy-Britannia

David Cameron brit miniszterelnök vasárnap este a BBC televíziónak kijelentette: Nagy-Britannia is a fanatikus szélsőségesség hasonló fenyegetésével kénytelen szembenézni, mint Franciaország. A kormányfő elmondta: hétfőn tanácskozik a brit biztonsági és elhárító szolgálatok vezetőivel, akikkel áttekinti, hogy „szükséges-e további lépéseket tenni” a terrorveszély ellen. Ez alig burkolt utalás volt arra a lehetőségre, hogy a brit hatóságok – ahogy azt a The Sunday Times megírta – a legmagasabb fokozatra emelhetik a terrorkészültség szintjét.

Boris Johnson, London polgármestere szintén a BBC-nek jelentette ki vasárnap este: ő „nagyon nem az a lágyszívű polgárjogi aktivistaféle”, amikor azoknak a szabadságjogairól van szó, akik ártani akarnak Nagy-Britanniának. Hozzátette: ehelyett teljes mértékben támogatja a terrorveszélyt jelentő szélsőségesek megfigyelését, lehallgatását, e-mailjeik figyelését.

Johnson szerint hatalmas nyomás nehezedik a brit biztonsági szolgálatokra és a rendőrségre, néhány ezerre tehető azoknak a száma, akiket folyamatosan megfigyelés alatt kell tartani, és „nem lenne fair azt kérni azoktól, akik biztonságunkra ügyelnek, hogy ezt félig gúzsba kötve tegyék”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei igyekeznek megállapítani, hogy az al-Kaida terrorszervezet Arab-félszigeten működő csoportjának valóban volt-e közvetlen szerepe a Franciaországban történt terrorcselekmények megszervezésében, mielőtt megtorláshoz folyamodnának a militánsokkal szemben – jelentette ki vasárnap Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter az ABC televíziónak nyilatkozva.

Tiltakozás

Becslések szerint nagyjából másfél millióan vettek részt vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó felvonuláson, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán. A párizsival párhuzamosan Franciaország vidéki városaiban és Európa-, illetve világszerte hasonló tüntetéseket tartottak.

Nagy-Britanniában is tisztelegtek az áldozatok előtt. Este a legismertebb londoni turistalátványosságokat, a Tower-hidat, a parlament épületével szemközt emelkedő óriáskereket, a London Eye-t, valamint a Trafalgar tér szökőkútjait és a tér északi szélét határoló Nemzeti Galéria épületét is a francia nemzeti lobogó színeivel világították ki.

A Trafalgar téren egész nap megemlékező nagygyűlés volt, a galéria előtt pedig spontán emlékhelyet alakítottak ki: itt a Charlie Hebdo folyóirat lemészárolt karikaturistáinak emlékére több ezer ceruzából és tollból álló kört formáltak, a kör közepére pedig virágokat, rajzokat helyeztek el a térre látogatók.

Kiképzés

A Charlie Hebdo párizsi székházát megtámadó Kouachi fivérek Jemenben, az Arab-félsziget al-Kaidájától kaptak fegyveres kiképzést 2011-ben – közölték jemeni magas rangú biztonsági források vasárnap.

Vasárnap felkerült egy videó az internetre, amelyen a párizsi túszejtést elkövető Amedy Coulibalyre hasonlító férfi az Iszlám Állam tagjának vallotta magát és azt állította, hogy összehangolta az akcióját a Kouachi fivérekkel.

A párizsi kóser boltnak a túszejtőhöz hasonlóan mali származásúmuzulmán alkalmazottja bújtatta el a túszokat az alagsori hűtőkamrában. Amedy Coulibaly barátnője a legfrissebb hírek szerint már elhagyta Európát. Jelenleg ő a legkeresettebb ember Franciaországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).