Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Március 11. 15:18, szombat | PR
Forrás: (x)

Tényleg egyre nehezebb jó albérletet találni?

Tényleg egyre nehezebb jó albérletet találni?

A lakhatás központi kérdés mindenki életében.

Bár a hazai lakosság jelentős része saját tulajdonú ingatlanban él, de még mindig magas azok száma, akik ilyen vagy olyan okoknál fogva az albérlet mellett teszik le a voksot. Adódhat olyan élethelyzet, szakmai kihívás, oktatás iránti igény, vagy egyszerűen anyagi háttér, amely nem teszi lehetővé a saját otthon megteremtését. Vajon egyet kell ennek jelentenie a folyamatos bizonytalansággal? Mennyire tehető az albérletben töltött időszak kiszámíthatóvá? Milyen trendek uralkodnak jelenleg az ingatlanpiacon? Cikkünkben ilyen kérdésekre is keressük a válaszokat.

Energiaválság és kamatemelkedés

Bár a kettőnek elsőre nem sok köze van egymáshoz, de a gazdaságban minden mindennel összefügg. A 2022 nyarán ránk szakadt energiaválság átgondolásra sarkallta az ingatlantulajdonosokat. Sokan már hónapok óta hirdetik korszerűtlen házukat, ami megugorhatatlan költségeket jelent számukra mind a korszerűsítés, mind a rezsiköltség tekintetében. A keresleti oldalon ugyanakkor kifejezetten a kis alapterületű, korszerű, s így kedvező rezsit megkívánó ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés. Nincs ez másként az albérletekkel összefüggésben sem.

Szülői háttér és egyéb segítség nélkül kifejezetten nehéz boldogulni és egyről a kettőre jutni manapság. A hitelintézeteknél tapasztalható elszállt kamatok is ezt támasztják alá. A hitelfelvételi kedv egyre csökken, s ilyenkor a lakhatás megoldására bizony nincs más megoldás, mint az albérlet. A Global Best Property Zrt. kifejezetten azoknak nyújt segítséget, akik biztonságban szeretnék tudni magukat albérlőként. A korrekt szerződéses háttér és a kiszámíthatóság alapvető elvárás a mai kor embere részéről. A rendszerint fix időre kötött szerződés a tényleges otthon biztonságát nyújtja, hiszen nem fordulhat elő, hogy egyik hétről a másikra távozni kell az ingatlanból, mert a bérbeadó úgy kívánja. Nem érdemes beleesni abba a hibába, hogy néhány tízezer forinttal olcsóbb lehetőséggel feladnánk jogainkat és a kiszámíthatóság érzését.

Árak és kaució

Az elmúlt hónapokban sokszor találkozhattunk olyan hirdetésekkel az interneten, amelyek akár hathavi kauciót is megköveteltek. A bérbeadók részéről jogos a félelem, hiszen az energiaárak emelkedésével nincs garancia arra, hogy a bérlő ki is fogja fizetni az esetleg horror összegű számlákat. A megoldás minden esetben a jogszerűen megkötött bérleti szerződés.

Az említett, a valóságtól némileg elrugaszkodott feltétel azonban nem általános, bár tény, hogy sokan megemelték a kaució összegét háromhavi bérleti díjjal azonosra. Fontos ugyanakkor átlátni, hogy ha ennyi „beugrót” nem tud valaki kifizetni, akkor várhatóan a bérleti díj is akadályokba ütközhet. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy az évek óta növekvő albérletárak jelenleg megálltak, sőt, akár némi csökkenést is mutatnak. Természetesen ez az elhelyezkedéssel, a minőséggel és az ingatlan energetikai adottságaival is összefüggésben van.

Érdemes esélyt adni a magasabb ár kategóriának!

A háztartás bevétele alapvetően határozza meg, hogy mekkora bérleti díj fér bele. Egyedül költözőknek akár a szobabérlés, vagy a konyhával, fürdőszobával rendelkező lakrész is opció lehet. A legtöbben azonban még mindig a teljes albérletek iránt érdeklődnek. A mai kor bérlői gyakran többet is hajlandóak fizetni azért, hogy korrekt szerződéssel a zsebükben vágjanak bele a költözésbe. A fix időre kötött szerződés igen népszerű, hiszen kiszámíthatósággal jár a mai bizonytalan világban. Ingatlaniroda közvetítésével nemcsak gyorsabban rátalálhatunk az igényeinknek megfelelő albérletre, hanem a jogi háttér tekintetében sem kell tartani a váratlan helyzetektől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat