Városlista
2023. június 7, szerda - Róbert

Hírek

2023. Március 11. 15:18, szombat | PR
Forrás: (x)

Tényleg egyre nehezebb jó albérletet találni?

Tényleg egyre nehezebb jó albérletet találni?

A lakhatás központi kérdés mindenki életében.

Bár a hazai lakosság jelentős része saját tulajdonú ingatlanban él, de még mindig magas azok száma, akik ilyen vagy olyan okoknál fogva az albérlet mellett teszik le a voksot. Adódhat olyan élethelyzet, szakmai kihívás, oktatás iránti igény, vagy egyszerűen anyagi háttér, amely nem teszi lehetővé a saját otthon megteremtését. Vajon egyet kell ennek jelentenie a folyamatos bizonytalansággal? Mennyire tehető az albérletben töltött időszak kiszámíthatóvá? Milyen trendek uralkodnak jelenleg az ingatlanpiacon? Cikkünkben ilyen kérdésekre is keressük a válaszokat.

Energiaválság és kamatemelkedés

Bár a kettőnek elsőre nem sok köze van egymáshoz, de a gazdaságban minden mindennel összefügg. A 2022 nyarán ránk szakadt energiaválság átgondolásra sarkallta az ingatlantulajdonosokat. Sokan már hónapok óta hirdetik korszerűtlen házukat, ami megugorhatatlan költségeket jelent számukra mind a korszerűsítés, mind a rezsiköltség tekintetében. A keresleti oldalon ugyanakkor kifejezetten a kis alapterületű, korszerű, s így kedvező rezsit megkívánó ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés. Nincs ez másként az albérletekkel összefüggésben sem.

Szülői háttér és egyéb segítség nélkül kifejezetten nehéz boldogulni és egyről a kettőre jutni manapság. A hitelintézeteknél tapasztalható elszállt kamatok is ezt támasztják alá. A hitelfelvételi kedv egyre csökken, s ilyenkor a lakhatás megoldására bizony nincs más megoldás, mint az albérlet. A Global Best Property Zrt. kifejezetten azoknak nyújt segítséget, akik biztonságban szeretnék tudni magukat albérlőként. A korrekt szerződéses háttér és a kiszámíthatóság alapvető elvárás a mai kor embere részéről. A rendszerint fix időre kötött szerződés a tényleges otthon biztonságát nyújtja, hiszen nem fordulhat elő, hogy egyik hétről a másikra távozni kell az ingatlanból, mert a bérbeadó úgy kívánja. Nem érdemes beleesni abba a hibába, hogy néhány tízezer forinttal olcsóbb lehetőséggel feladnánk jogainkat és a kiszámíthatóság érzését.

Árak és kaució

Az elmúlt hónapokban sokszor találkozhattunk olyan hirdetésekkel az interneten, amelyek akár hathavi kauciót is megköveteltek. A bérbeadók részéről jogos a félelem, hiszen az energiaárak emelkedésével nincs garancia arra, hogy a bérlő ki is fogja fizetni az esetleg horror összegű számlákat. A megoldás minden esetben a jogszerűen megkötött bérleti szerződés.

Az említett, a valóságtól némileg elrugaszkodott feltétel azonban nem általános, bár tény, hogy sokan megemelték a kaució összegét háromhavi bérleti díjjal azonosra. Fontos ugyanakkor átlátni, hogy ha ennyi „beugrót” nem tud valaki kifizetni, akkor várhatóan a bérleti díj is akadályokba ütközhet. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy az évek óta növekvő albérletárak jelenleg megálltak, sőt, akár némi csökkenést is mutatnak. Természetesen ez az elhelyezkedéssel, a minőséggel és az ingatlan energetikai adottságaival is összefüggésben van.

Érdemes esélyt adni a magasabb ár kategóriának!

A háztartás bevétele alapvetően határozza meg, hogy mekkora bérleti díj fér bele. Egyedül költözőknek akár a szobabérlés, vagy a konyhával, fürdőszobával rendelkező lakrész is opció lehet. A legtöbben azonban még mindig a teljes albérletek iránt érdeklődnek. A mai kor bérlői gyakran többet is hajlandóak fizetni azért, hogy korrekt szerződéssel a zsebükben vágjanak bele a költözésbe. A fix időre kötött szerződés igen népszerű, hiszen kiszámíthatósággal jár a mai bizonytalan világban. Ingatlaniroda közvetítésével nemcsak gyorsabban rátalálhatunk az igényeinknek megfelelő albérletre, hanem a jogi háttér tekintetében sem kell tartani a váratlan helyzetektől.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 25. 14:05, csütörtök | PR

Nyugdíjas házakban javítanak, karbantartanak

Meghívásos közbeszerzési pályázaton nyert ingatlanok javítását, karbantartását jelentő munkákat a Jánosik és Társai Kft.

2023. Május 25. 09:45, csütörtök | PR

K&H: a Furfangos forintok, az A-PRO-K, a Szerencsetallérok és a Pénzt vagy életet csapat nyerte a vetélkedőt

több mint 8700 diák vett rész a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn

2023. Május 17. 10:50, szerda | PR

Pokorny Lia, Geszti Péter és más sztárok erősítik a 10 millió Fa 1%-os kampányát

Idén lesz négyéves a még mindig kezdeti lendületével robogó 10 millió Fa közösség, amely mint alapítvány, más ilyen szervezetekhez hasonlóan végre maga is gyűjtheti az adók 1 %-át.

2023. Május 12. 13:49, péntek | PR

Allergia vizsgálat

Allergia vizsgálat vérből – a pollen és ételallergia felderítésére