Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond és Sinka István művei alapján

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond és Sinka István művei alapján

Televíziós játékfilm készül Móricz Zsigmond Barbárok című novellája és Sinka István Fekete bojtár vallomásai című regénye alapján

- mondta el a Megafilm Kft. gyártásában készülő alkotás rendezője, Vitézy László az MTI-nek a Szolnok megyei Vezsenyben, ahol a kompjelenetet forgatták.
A film a művészet erejéről, voltaképp arról szól, hogy a művészet legyőz mindent - összegezte a produkció lényegét Vitézy László.

Egy juhász, a fekete bojtár - akit az íróhoz hasonlóan Sinka Istvánnak neveznek a filmben - éli a maga életét és költővé válik, de Móricz Zsigmond novellája cselekményéhez hasonlóan megölik a barbárok - beszélt a történetről a rendező.

"Ez egy szimbólum, hogy minden korban megölték a művészetet, aztán végül mégis csak az igazságot egy költemény teremti meg ebben a filmben" - fogalmazott Vitézy László.

Hozzátette: rendkívül fontosnak tartja, hogy Sinka István neve szerepelhet a filmben, a családja hozzájárult ehhez. Kitért arra, hogy a film címe még nem tisztázott, az eredetileg tervezett A teremtő háta mögött helyett lehet, hogy A fekete bojtár lesz a végleges változat.

A film egyes jeleneteit a Szolnok megyei Vezsenyben, a Tiszánál vették fel a napokban. Az esős, borús idő a rendező szerint jól illett a kompon forgatott jelenethez, amely a film fordulópontja: ekkor jön rá a bojtár várandós felesége, Piroska, hogy megölték a férjét.

Móricz Zsigmond novellájában is szerepelt a komp, ehhez a jelenethez kitűnő helyszín volt Vezseny - jegyezte meg Vitézy László, aki hozzátette: a helybéliek örömmel fogadták a stábot, többen közülük statisztaként is feltűnnek majd az alkotásban.

Kérdésre elmondta: Budapesten és a fővároshoz közeli pusztákon is forgatnak majd, a film elkészítése az utómunkákkal együtt körülbelül negyven napot vesz igénybe.

Vitézy László kiemelte: a főszereplő fekete bojtárt Adorjáni Bálint; feleségét, Piroskát, Banovits Vivianne alakítja. Rajtuk kívül Koncz Gábor, Nagy Mari, Nyakó Júlia, Oszter Sándor, Szarvas József, Szirtes Ági és Tóth Ildikó is játszik a filmben. A producer Kálomista Gábor, a felvételeket két operatőr, Pap Ferenc és Markert Károly készíti. A forgatókönyvet Vitézy László Pozsgai Zsolt íróval közösen készítette. A rendező elmondta, hogy a tervek szerint a film az év végére készül el.

A Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság (NMMH) Média Mecenatúra programja 120 millió forinttal támogatja a film elkészítését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére