Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 31. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Magyarországon a térségben a legmagasabb a benzinár, de a dízel még nem érte el a csúcsot.

A szakemberek szerint nem kizárt a további drágulás, de mivel mindenhol a környékünkön felmentek az árak, nem számítanak a benzinturizmus bővülésére - írja a Magyar Hírlap.

A hazai fogyasztónak a svájci frank szárnyalása mellett talán a legrosszabb hír az üzemanyagárak immár két éve tartó hegymenete, amelynek ráadásul még nem látjuk a végét-írja a lap. A héten a hazai benzinárak ismét elérték a 388 forintos csúcsot, a dízel azonban két forinttal elmaradt a korábbi rekordtól. Ezzel a benzinárban már mi vagyunk a térségben a legdrágábbak. A szakértők azonban úgy vélik: mindenhol magasak az üzemanyagárak, és nincs akkora különbség köztünk és a szomszédos országok között, hogy a magyar autósok tömegesen átjárjanak tankolni. A drágulás miatt viszont esik a fogyasztás, benzinből már most hat százalékkal, és ha a tendencia folytatódik, akkor akár a tíz százalékot is elérheti az év végére a benzinfelhasználás mérséklődése. Más a helyzet a gázolajjal, amelynek a fogyasztása növekszik, mivel a magyar gazdaság fejlődését az export hajtja, amelynek bővülésével egyre több szállítmány indul útra az országból.

Az olajár a szakemberek szerint a jelenlegi 116 dolláros szintről az őszre 130 dollár fölé emelkedhet, ami tartósan négyszáz forint fölé lendítheti a hazai benzinárakat. De csak akkor, ha folytatódik a világgazdaság bővülése, és azt nem töri derékba egy újabb válság. Ennek egyik oka lehet az amerikai államcsőd, a másik az eurózóna krízise. Ha a világgazdaságnak ezeket sikerül elkerülnie, akkor viszont a töretlen ázsiai keresletbővülés tovább hajtja majd felfelé az olajárakat. A hazai árszint meghatározója emellett a dollár árfolyama, amelynek gyengülése mérsékelheti a magyar árak emelkedését. Ugyancsak enyhülést hozhatna a jövedéki adó csökkentése is, hiszen az üzemanyagárak csaknem felét az adók teszik ki, de erre a kormánynak aligha lesz lehetősége.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: benzin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.