Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tanyavillamosítást tervez a kormány

Tanyavillamosítást tervez a kormány

Tanyavillamosítási programot tervez a kormány – legalábbis erre utal az a levél, amelyet az EnergiaFocus.hu információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium küldött valamennyi áramelosztó cégnek a múlt héten. A tárca arra kíváncsi, mennyibe kerülne a ma még hálózatra nem kötött egyedülálló lakóépületek csatlakoztatása az elosztórendszerre. Szakértők szerint amennyiben a kormány valóban elindítana egy tanyavillamosítási programot, a tanyák beillesztése az elosztóhálózatba darabonként elérheti akár az egymillió forintot is.

Az EnergiaFocus.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a kormány az elosztócégeknél a tanyák hálózatra kötésének lehetőségei felől érdeklődik. Információik szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a múlt héten az E.ON, az Elmű-ÉMÁSZ csoport, illetve az EDF Démász elosztóhálózati cégeihez egy-egy elektronikus levelet juttatott el. Ezekben mindössze két kérdés állt: egyrészt az NFM arra volt kíváncsi, mennyibe kerülne egy-egy különálló tanya, vagy egy tanya csoport rákötése a villamos energia-hálózatra.

Másrészt pedig a tárca afelől érdeklődött, mennyibe kerülne az elosztócégeknek az, ha átvennék a ma szigetüzemben működtetett áramrendszerek üzemeltetését. Ez utóbbinak azoknál a tanyáknál van jelentősége, ahol az ott lakók maguk termelnek villamos energiát, ám nem csatlakoznak rá az elosztóhálózatra. Azonban éppen emiatt az elosztók egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalattal a szigetüzemek működtetésére, hiszen ezek nem az ő, hanem a tanyák tulajdonát képezik.

Azonban nem csak a vezetékek és a csatlakozások kiépítése jelentene költséget a cégek számára. Az új kábelek kihúzásával ugyanis megnövekedne a fizetendő vezetékadó mértéke is, amelyet tovább emelne a szigetüzemek átvétele.

A jelenleg egyébként is nehéz pénzügyi helyzetben lévő elosztócégeknek így mindez hatalmas kiadást jelentene, főként ha a tanyavillamosítással járó költségeket nekik kellene állniuk úgy, hogy azt nem érvényesíthetnék később a díjszabásaikban.

Egyelőre nem teljesen látszik, mi lenne a célja egy ilyen tanyavillamosítási programnak. Mindenesetre a program elindítása esetén nem könnyítené az elosztócégek helyzetét az sem, hogy a következő években – egy idén tavasszal elfogadott törvénymódosítás értelmében – a ma még a levegőben lógó elektromos vezetékek jelentős részét a föld alá kell vinniük saját költségükön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során