Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 09. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Átalakul a világ „bortérképe”?

Átalakul a világ „bortérképe”?

Az elkövetkező három évtizedben a felére csökkenhet az Egyesült Államok egyik legnagyobb borvidékének számító Napa-völgy prémium bortermése.

A Stanford Egyetemen készült tanulmány szerint az ok a klímaváltozás, amelynek következtében a pinot noir, a chardonnay és a cabernet sauvignon termőterülete a felére zsugorodhat.

A felmelegedés nemcsak a kaliforniai gazdák számára rossz hír, nyugtalanító előrejelzések készülnek a világ más borvidékeiről is. A klímaváltozás a világ „bortérképét” is átrajzolja: a legjövedelmezőbb fajtákat csak egy viszonylag szűk éghajlati sávban lehet termeszteni, így a többi fajtánál jóval érzékenyebbek a hőmérséklet változására - idézi Noah Diffenbaugh-ot, a Stanford kutatóját a BBC hírportálja (bbc.co.uk).

Mint írják, a Firenzei Egyetem egy tanulmánya szerint a klímaváltozás a hőmérséklet emelkedése mellett növekvő csapadékmennyiséget is hoz, ami kárt tehet olyan híres borok alapanyagaiban, mint a Chianti, a Barolo, a Brunello vagy az Amarone. Ausztráliában a klímaváltozásnak tulajdonított szárazság már az elmúlt években is hatással volt a termésre.

Vannak azonban olyan területek is, amelyek nyernek a globális felmelegedéssel: Európában az emelkedő átlaghőmérsékletek következtében északra, a skandináv országok felé tolódik a szőlőtermesztésre alkalmas éghajlati sáv - nyilatkozta az MSNBC amerikai televíziónak Simone Orlandini firenzei mezőgazdász.

Angliában a pincészetek már most élvezik a pozitív hatásokat. Az Economist adatai szerint míg tavaly a borfogyasztás csökkent a szigetországban, addig a hazai borok fogyasztása több mint 70 százalékkal nőtt. A klímaváltozás a francia fajták esetében korábbi szüretet és barátságosabb termesztési körülményeket hozott.

Az előrejelzések szerint az Egyesült Államokban a hűvösebb, partvidéki területeken és a magasan fekvő sivatagos részeken nőhet a szőlőtermesztés. Ausztráliában Tasmánia, Chilében és Argentínában az előhegységek, a partvidékek és a magasan fekvő sivatagos területek profitálhatnak a klímaváltozásból.

A klasszikus borvidékek azonban nem adják fel: idén Spanyolországban rendezték meg a harmadik Klímaváltozás és Bor Konferenciát, amelynek kiemelt vendégelőadója volt Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár. A klímaváltozás kihívásaira választ kereső tanácskozáson spanyol, portugál, francia, olasz, brit, amerikai, dél-afrikai, chilei és brazil szakemberek vettek részt.

Nem csoda, hogy a bortermelők komolyan veszik a klímaváltozás jelentette fenyegetést. Kaliforniában például egyedül Napa megyében 9,5 milliárd dolláros iparágról van szó, amely több embert foglalkoztat, mint bármely más terület. A helyi idegenforgalom 80 százalékát a borturizmus adja. A Napa-völgy így hírnevénél jóval többet veszíthet.

A veszteségek kivédésére a tudósok azt javasolják a termelőknek, hogy minél hamarabb kezdjenek el alkalmazkodni a változó körülményekhez. A Stanford tanulmánya például ajánlásokat tartalmaz arra nézve, hogy milyen szőlészeti technikákkal lehet növelni a növények melegtűrő képességét.

Az ilyen ajánlások azonban kis vigaszt nyújthatnak Európa olyan történelmi borvidékein, mint Bordeaux vagy Burgundia, ahol szőlősgazdák generációi évszázadokon át tökéletesítették világhírű fajtáikat. A BBC írása azt ajánlja a borok szerelmeseinek, hogy ha tehetik, még azelőtt látogassanak el ezekre a vidékekre, mielőtt bekövetkeznek a megjósolt változások. A világ „bortérképe” ugyanis akár már néhány évtized múlva más lehet, mint ma. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.