Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 17. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szuperlabor létesül Debrecenben

Szuperlabor létesül Debrecenben

Kínai–Magyar Tiszta Energia Központ Debrecenben történő létrehozásáról és működésének koordinálásáról írtak alá együttműködési megállapodást...

csütörtökön Debrecenben az önkormányzat, az egyetem, valamint a Shanghai Technology Transfer & Exchange Institute képviselői.

A dokumentumot Xia Dongping, a kínai cég elnöke, Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere, valamint Fábián István, a Debreceni Egyetem (DE) rektora látta el kézjegyével.

Kósa Lajos az aláírás kapcsán kifejtette: a kormányváltás után új szakaszba érkezett a magyar–kínai kapcsolatok erősítése, s ebbe az együttműködésbe illeszkedik a sanghaji céggel való debreceni kapcsolatfelvétel.

A tiszta energia központ energetikai témájú kutatásokat végez majd, létrehozása néhány tízmillió forintba kerül. Működésébe a debreceni, illetve a sanghaji kutatóhelyek mellett piaci szereplőket is bevonnak – tette hozzá az MTI érdeklődésére.

Kósa Lajos elmondása szerint a debreceni központ olyan energetikai kutatásokat inspirálhat, amelyeknek az eredményét például az önkormányzati feladatellátásban – közvilágítás –, illetve a háztartási energia-felhasználás csökkentésében lehet majd hasznosítani. E technológiai fejlesztések megalapozzák azokat a kutatásokat, aminek eredményeként árban is versenyképesek lesznek az új megoldások – tette hozzá a polgármester.

Wang Hongliang, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének tanácsosa emlékezetett a kínai miniszterelnök tavalyi sikeres magyarországi látogatására, ahol 12 együttműködési megállapodást írtak alá.

Fejlődő kapcsolatok

Megemlítette, hogy Kína és Magyarország kereskedelmi forgalma elérte az évi 9,26 milliárd USA dollárt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent. Ez összegében még nem magas, de a gazdasági világválság közepette önmagában is értékes eredmény – fűzte hozzá.

A diplomata elismeréssel szólt Debrecen gyakorlatias befektetés-politikájáról, aminek konkrét megnyilvánulása a tiszta energia központ mellett egy leendő kínai-magyar LED-lámpagyár létesítése is. Megemlítette továbbá, hogy Berettyóújfaluban egy kínai-magyar vegyesvállalat napelem-gyárat épít.

Xia Dongping, a kínai cég elnöke megjegyezte: a két fél egyenrangú együttműködésén alapuló központon keresztül valósulhat meg a térségben a tiszta energia elterjesztése.

Fábián István rektor szerint a tiszta energia központ létrehozása lehetőséget teremt egyrészt arra, hogy az egyetemi szakmai tudásbázist a gazdaságban közvetlenül hasznosíthassák, másrészt ösztönzi, hogy tudatosan fejlesszék saját szakmai kompetenciáikat.

Rékasi János, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa, „a városvezetés, az akadémiai szféra és a gazdaság szereplői közötti együttműködés mintaszerű modelljének” nevezte a debreceni törekvéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.