Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 01. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: orientpress

Szorongás okozza a gyermekek krónikus gyomorfájdalmát

Szorongás okozza a gyermekek krónikus gyomorfájdalmát

Egy új kutatás eredményei szerint azoknak a gyerekeknek, akik olyan krónikus vagy visszatérő hasfájástól szenvednek, amelyre nincs tiszta klinikai magyarázat, a gyomorbántalmai nagy valószínűséggel a szorongásra vezethetőek vissza - írja a Fox News.

A gyomorpanaszoktól szenvedő gyerekeknek több mint a felénél állapítottak meg szorongási tüneteket, a leggyakoribb esetekben szociofóbiát. Ezek a típusú szorongási tünetek a korai gyermekkorban kezdődnek, akkoriban, amikor a krónikus gyomorproblémák is. Azokban az esetekben, amikor nincsenek világos okai – úgy mint lisztérzékenység vagy bélgyulladás – az ilyen jellegű problémák a leggyakrabban a szorongásra vezethetőek vissza.

„Az esetek túlnyomó részében a szorongás az oka annak, hogy a fiatal- vagy serdülőkorú gyermekek a gyermekgyógyászati klinikán kötnek ki és ez a legfőbb oka annak is, amikor a gyerekek hiányoznak az iskolából” – mondta el Dr. Eva Szigethy, a Pittsburgh-i Gyermekkórház, belgyógyászati központjának vezetője.
A tanulmány kitér arra is, hogy azoknál akik gyermekként ilyen típusú gyomorpanaszoktól szenvednek, felnőttként nagyobb eséllyel alakul ki szorongásos betegség.

Annak érdekében, hogy ezt a tanulmányt alátámasszák a Nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói 332 8 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak meg, valamint kontroll csoportként 147 olyan gyermeket is megvizsgáltak, akik a környező iskolákba jártak, ám nem szenvedtek a fent említett gyomorbántalmaktól.

A résztvevőket 20 éves korukban ismételten megvizsgálták személyesen vagy telefonon keresztül. A vizsgálat ezen pontjánál tízből négy páciens esetében állt még fenn valamilyen emésztőrendszeri betegséggel összefüggésben álló probléma. A megkérdezettek több mint ötven százaléka esetében figyeltek meg valamilyen szorongásos betegséget és a harminc százalékuknál ez jelenleg is fennállt. Ezzel szemben a kontrollcsoport tagjainak esetében mindössze húsz százalék esetében fordult elő szorongásos betegség és csak tizenkét százalék szenvedett jelenleg is ilyen problémától.

A szorongásos problémák gyakoribbak voltak azoknál a megkérdezetteknél, akiknél jelenleg is szenvedtek a gyomorbántalmaktól, mint azoknál, akiknél gyermekkorukban abbamaradtak ezek a panaszok.

Az egyetlen kérdés, ami maradt a kutatók előtt az az, hogy melyik tünet volt előbb: a szorongás vagy a gyomorfájdalmak, habár a legtöbb szorongásos probléma a korai gyermekkorra vezethető vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.