Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 18. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szólnak a harci dobok Izraelben

Szólnak a harci dobok Izraelben

Erőfitogtatásnak tartja Izrael viselkedését Iránnal kapcsolatban a stratégiai védelmi kutatóközpont vezetője.

Tálas Péter a Gazdasági Rádióban azt mondta, hogy nem tartja valószínűnek, hogy Izrael megtámadja Iránt, mert embargóval, az olaj árának csökkentésével és titkosszolgálati akciókkal már eddig is értek el eredményeket az Irán atomprogram visszaszorításában a nyugati hatalmak.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy mostanság Izrael nem fogja megtámadni Iránt. Ennek egyszerű okai vannak Tálas Péter szerint: egyrészt abban konszenzus van, hogy az Egyesült Államok politikai és katonai támogatása nélkül Izrael nem fog egyedül végrehajtani egy ilyen akciót, márpedig tudjuk, hogy az Egyesült Államok elnök választás előtt áll, s így nem fogja belegyezését adni egy ilyen akcióba, ez ugyanis politikai öngyilkosság lenne Barack Obama részéről. A másik nagyon fontos dolog, hogy egy estleges Irán elleni katonai fellépés nem olyan egyszerű - tucatnyi létesítményről, széttelepített és nem egyszer álcázott épületről van szó, amelynek védelmére és az esetleges válaszcsapásra is felkészül Irán.

Közben a Fehér Ház az Egyesült Államok olajkészleteinek felszabadítását helyezte kilátásba – közölte a Reuters hírügynökség. A jelentés szerint erre azért lehet szükség, hogy az iráni fejlemények ne legyenek áremelő hatással a benzinre. A Reuters meg nem nevezett forrása szerint az amerikai hivatal különös figyelemmel fogja kísérni a piaci fejleményeket a következő hetekben. A benzin ára a szeptember 3-i Munka Ünnepe után a szezonális hatások miatt általában csökkenésbe szokott kezdeni, amennyiben most ez másként alakul, sor kerülhet a stratégiai készletek felszabadítására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt